Hennepkwekerij in afgebrand restaurant


Een dag lang aan alle kanten medeleven en vervolgens werd de felle uitslaande brand die in de nacht van maandag op dinsdag restaurant ‘Bij Joost’ in De Cocksdorp verwoestte opeens met heel andere ogen bekeken.

De politie vond dinsdag bij onderzoek naar het finaal afgebrande restaurant aan de Kikkertstraat de restanten van een hennepkwekerij en deed daar woensdagochtend melding van. Het medeleven van dinsdag veranderde daarna al snel in boosheid, onbegrip en verbazing. Een crowdfundactie die al was opgestart werd meteen weer afgebroken.

In De Cocksdorp zelf werd vooral verrast en boos gereageerd. De boosheid zat hem onder meer in het gegeven dat huizen in de directe omgeving van ‘Bij Joost’ mee hadden kunnen gaan in de vlammenzee. De brandweer, die tijdens het blussen versterking van de overkant had gekregen, voorkwam dat de brand zich kon uitbreiden. Daarnaast werd woensdag voor de camera van mediapartner NH Nieuws door bewoners van De Cocksdorp verrast gereageerd op het gegeven dat er een hennepkwekerij in het pand aan de Kikkertstraat moet hebben gezeten zonder dat het iemand was opgevallen. 

Het afgebrande pand (waar voorheen jarenlang restaurant La Morena zat en vroeger Hotel De Hoop was gevestigd) is mede-eigendom van William Witte die het pand sinds half 2018 aan ‘Bij Joost’ verhuurde. Witte reageerde donderdag aangedaan op alle ontwikkelingen. Het was voor hem ook een verrassing dat er een hennepkwekerij in het pand moet hebben gezeten en daar was hij absoluut niet blij mee. “Je hebt regelmatig gesprekken met elkaar om te zien hoe je elkaar kunt helpen met bijvoorbeeld de huur en dan krijg je opeens hiermee te maken.” Witte was zich gisteren verder aan het verdiepen in wat er de komende tijd allemaal komt kijken bij de afhandeling van de schade van het afgebrande gebouw. Bekend is dat verzekeraars over het algemeen niet mals zijn als er hennepkwekerijen bij een brand blijken betrokken te zijn. 

De politie liet donderdag weten nog bezig te zijn met het onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de brand. Daarvoor werd dinsdag met speurhonden gewerkt op de plek van de brand om te zien of er mogelijk 'brandversnellende middelen' in het spel zijn geweest. Doordat het pand aan de Kikkertstraat tot de grond is afgebrand, is het volgens de politie lastig om de oorzaak te kunnen vaststellen. De politie stelt ook een onderzoek in naar de hennepkwekerij om te achterhalen wie daarvoor verantwoordelijk is geweest. De politie liet donderdagmiddag desgevraagd weten dat er op dat moment nog geen aanhoudingen zijn geweest. Om wat voor soorten restanten het ging, kon volgens de politie nog niet gezegd worden.