De gemeentelijke grond tegenover de Zandkoog in Den Burg.
De gemeentelijke grond tegenover de Zandkoog in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Woningen voor statushouders op komst op grond bij Zandkoog

Het college gaat tien chalets plaatsen op de strook gemeentegrond tegenover de Zandkoog in Den Burg om huisvesting te bieden aan mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

De tien chalets, afkomstig van vakantiepark De Krim, worden naar verwachting in april geplaatst. Het beheer komt in handen van Woontij dat de vergunning aanvraagt. De plaatsing is onderdeel van een breder plan voor tijdelijke huisvesting: er komen ook zes chalets nabij de Schuttehof en de Schuttehoek voor medewerkers van Omring en er mogen er van de gemeente zestien chalets bij Sir Robert Peel (eigendom van De Krim) komen voor personeelshuisvesting en zogeheten spoedzoekers (mensen die door echtscheiding of brand acuut andere woonruimte nodig hebben). Het college doet voor de plaatsing van de in totaal 32 chalets een beroep op de zogeheten 'kruimelregeling' van het omgevingsrecht. Die regeling maakt het mogelijk om - via een verkorte procedure van acht weken - in afwijking van een bestemmingsplan voor maximaal tien jaar een bouwwerk neer te zetten.


Met de plaatsing van de tien chalets voor statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben) bij de Zandkoog hoopt de gemeente de achterstand in plaatsing van statushouders in te lopen. Elke gemeente heeft van de provincie de verplichting om mensen met een verblijfsvergunning te huisvesten. Texel heeft op dat front een achterstand van veertien mensen. Volgens wethouder Hennie Huisman (wonen) bieden de chalets de mogelijkheid om statushouders te huisvesten zonder dat het ten koste gaat van het reguliere aanbod van sociale huurwoningen waar al veel druk op staat. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepaalt wie er in de chalets komen, de gemeente koerst aan op gezinnen. Volgens de wethouder is het niet gezegd dat alle tien chalets meteen door mensen met een verblijfsvergunning bewoond gaan worden, ze kunnen ook gebruikt worden voor anderen die dringend op zoek zijn naar huisvesting op het eiland. Het gaat om chalets (uit 2004/2005) die De Krim in drie rondes aan het vervangen is. De eerste lichting (24 stuks) werd een jaar geleden al elders op het terrein van De Krim gezet voor personeelshuisvesting. De chalets zijn - met een paar aanpassingen - in goede staat om tijdelijk bewoond te worden.