Afbeelding
Foto: Sarah Bruijn

Uit de school geklapt

Opgesnotterd

Mijn naam is Sarah Bruin, ik werk bij kinderopvang Texel, op de peutergroep in De Koog en de buitenschoolse opvang in Den Burg.

Bij de peuters werken we met het VE-programma 'Uk en Puk'. Uk en Puk stimuleert de brede ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen door actief spel. We zijn dan ook erg gericht op de spraak-/ taalontwikkeling van de kinderen.

Een ochtend op de peutergroep begint altijd met vrij spelen en puzzelen. De kinderen komen één voor één binnen gedruppeld en dan gaan ze hun eigen gang.

Er staat vandaag een leuke knutsel op de planning die ik aan het voorbereiden ben. Opeens hoor ik “hatsjoe!” En daarna “Juuuf!".

In deze tijd van het jaar lopen er veel kinderen rond met een snottebel. Zo ook een jongetje dat in de huishoek aan het spelen is. Dit jongetje is tweeëneenhalf jaar oud, praat nog weinig, maar zegt af en toe wel makkelijke woorden.

“Juuuf”, roept hij.

Ik loop naar hem toe en zie dat er een snottebel vanuit zijn neus tot op zijn knieën hangt. Ik wil snel een tissue pakken en ik draai me weer om naar het jongetje. “Huh”, opeens is de snottebel verdwenen.

“Oh”, zeg ik dan, “heb je hem weer …” Ja, denk ik, hoe noem je dat eigenlijk? Dus voor ik het door heb floept het woord "opgesnotterd” eruit.

Heb je hem weer opgesnoterd? Waarop het jongetje antwoord: “ja opgesnotterd”. En dit jongetje dat erg weinig praat zegt uitgerekend dit woord na.


Sarah Bruin,

Kinderopvang Texel