De vaccinatielocatie van de GGD in Middenmeer.
De vaccinatielocatie van de GGD in Middenmeer. Foto: GGd Hollands Noorden

Vaccineren kinderen

GGD Hollands Noorden begint vanaf volgende week met het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Bekeken wordt of Texelse kinderen in die leeftijdsgroep mogelijk op Texel zelf kunnen worden gevaccineerd.

Dat heeft de GGD laten weten. Op Texel gaat het om in totaal 826 kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De GGD en de gemeente zijn momenteel aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn om die leeftijdsgroep op Texel zelf een prik te kunnen geven. Voor de hele regio Noord-Holland geldt dat de vaccinaties aan kinderen worden gegeven op de vier bestaande vaccinatielocaties in Den Helder, Alkmaar, Hem (ligt in West-Friesland) en Middenmeer (op bedrijven Agriport langs de A7). Het gaat volgens de GGD om kinderen zonder verhoogd risico; de groep mét verhoogd risico kan al langer een afspraak plannen. Kinderen zonder verhoogd risico ontvangen vanaf 18 januari een brief van de RIVM waarin ze een oproep krijgen om langs te komen voor vaccinatie.

De kinderen krijgen volgens de GGD twee prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. "Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Tussen de eerste en de tweede prik moet minstens acht weken zitten. Als het kind ook nog andere vaccinaties krijgt, moet dat twee weken voor of na de coronavaccinatie gebeuren."


Volgens de GGD moet er één ouder/verzorger meekomen naar de priklocatie omdat de kinderen minderjarig zijn. "De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie." Dat betekent dat op de priklocaties eerst wordt gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven. "Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, doet GGD dit niet." Er wordt ter plekke rekening gehouden met prikangst die kinderen kunnen hebben.

Booster

Voor het halen van de boosterprik hoeven vanaf komende maandag geen afspraken meer gemaakt te worden bij de priklocaties in Den Helder, Alkmaar, Hem en Middenmeer. Vanaf dan kan iedereen (ook Texelaars) van 18 jaar en ouder volgens de GGD langskomen op een moment dat hem/haar het beste uitkomt. Volgens de GGD is de verruiming mogelijk omdat de meeste druk op de vaccinatielocaties inmiddels achter de rug is. "Daardoor is het boosteren zonder afspraak beter te organiseren. Het meenemen van een geldig identiteitsbewijs is altijd noodzakelijk. 


De GGD heeft sinds de start van het boosteren op 19 november in Noord-Holland Noord ruim 230.000 boosterprikken gezet. "Daarmee is bijna de helft van de bevolking van boven de 18 jaar geboosterd.” Actuele openingstijden van de vier priklocaties in Den Helder, Alkmaar, Middenmeer en Hem staan op www.ggdhn-corona.nl. Mensen die nog helemaal geen vaccinatie hebben gehad, kunnen vanaf maandag ook vrij binnenlopen bij de vier posten. Meenemen van een geldig identiteitsbewijs is volgens de GGD voldoende om een coronavaccinatie te krijgen.