Hulp Oost-Europa Texel bezig met het vullen van een vrachtwagen met hulpgoederen.
Hulp Oost-Europa Texel bezig met het vullen van een vrachtwagen met hulpgoederen. Foto: Ria van der Vis

Stichting Hulp Oost-Europa hoeft rekening stort niet te betalen

De Stichting Hulp Oost-Europa Texel hoeft een rekening van €2.014,45,- voor stortkosten bij De Hamster in Oudeschild niet te betalen.

Dat hebben burgemeester en wethouders besloten na onderzoek van een kwestie waarover de stichting vorige maand bij de gemeenteraad aan de bel trok. 


Hulp Oost-Europa Texel had vorig jaar een rekening van €2014,45 gekregen, nadat er een paar containers bij De Hamster waren ingeleverd waar per abuis zakken gips, gipsplaten, pallets en schrootjes in terecht waren gekomen. Dat werd bij De Hamster gezien als bedrijfsafval, waarna daarvoor een rekening naar Stichting Oost-Europa Texel ging. 


Daar werd vervolgens verbaasd opgekeken, omdat er met de gemeente een afspraak is dat de stichting spullen als hout, papier, ijzer, elektrische apparaten en plastics gratis bij De Hamster mag brengen. De pijn bleek hem te zitten in een vergissing tijdens het leeghalen van de loods aan de Maricoweg in Den Burg. Er kwamen vervolgens een paar vertegenwoordigers van De Hamster en de gemeente langs bij de stichting om de instructies voor het inleveren van spullen bij De Hamster met elkaar door te nemen. De vertegenwoordigers zagen ter plekke dat er geen kwade opzet in het spel was geweest, toonden zich onder de indruk van het werk dat Hulp Oost-Europa verricht en er werd voorgesteld om geen kosten in rekening te brengen. Een paar weken later viel tot schrik van de stichting een herinnering aan de rekening van €2014,45 op de mat en leek alles van vooraf weer te beginnen. 


Het college meldt nu uit coulance de rekening ongedaan te maken. “De overweging is dat er via de stichting ook veel goederen uit ons afval zijn gebleven. In het vervolg kunnen door de stichting containers met grof huishoudelijk afval (tweedehands spullen die niet meer kunnen worden gebruikt) nog kosteloos worden aangeleverd, maar voor containers met bedrijfsafval worden wel kosten berekend.”


De stichting, die goederen inzamelt voor arme bewoners van Roemenië en Moldavië had eind vorig de raad om hulp gevraagd, onder meer omdat tweeduizend euro voor de stichting een groot bedrag is. Texels Belang, PvdA en VVD stelden vervolgens vragen tijdens de raadsvergadering van december. De burgemeester zegde daarna toe de kwestie uit te zoeken.