Het centrum van Den Burg.
Het centrum van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Ga terughoudend om met uitingen en uitstallingen bij zaken"

"Ga een beetje terughoudend om met uitingen via de social media en met uitstallingen buiten bij zaken."

Dat verzoek hebben ondernemersverenigingen Winkelhart van Texel en TOP afgelopen zaterdag gedaan aan hun leden, nadat boa's van de gemeente vorige week verscherpte controles hadden uitgevoerd bij winkels en horecabedrijven. De boa's controleerden in hoeverre zaken geopend waren voor publiek (momenteel niet toegestaan als gevolg van de lockdown), of er uitstallingen buiten stonden en in hoeverre uitgiftepunten van de horeca sober waren ingericht zodat er geen oplopen konden ontstaan.

 

Volgens TOP en Winkelhart is het niet leuk dat de controles werden gehouden, maar mag de hand ook in eigen boezem worden gestoken. "Op het moment dat wij als ondernemers de ruimte die er is te nadrukkelijk gebruiken en vooral uiten, dan komt het vergrootglas daarop te liggen." TOP en Winkelhart geven aan wel opnieuw in gesprek te willen met de burgemeester om te kijken of handhaving een volgende keer weer iets meer vanuit menselijke en praktische insteek kan worden uitgevoerd. De controles van vorige week riepen bij meerdere ondernemers wrevel op, onder meer vanwege de uitstallingen die binnen gehaald moesten worden. Beide organisaties wijzen er in de mail van zaterdag op dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de uitvoering van het handhavingsbeleid. "Daarbij is altijd het uitgangspunt geweest om ruimte te geven daar waar het verantwoord is. Helaas zijn eind van afgelopen week toch de touwtjes aangehaald."


TOP en Winkelhart zeggen wel te hopen dat het snel tot heropening van de winkels en de horeca komt. "Nu met een nieuw kabinet moet blijken of daarbij volledig anders wordt ingestoken. In ieder geval wordt via de landelijk netwerken, zoals INRetail en Koninklijke Horeca Nederland, zo goed mogelijk meegedacht om te komen tot een openingsstrategie. Wij ondersteunen deze organisaties van harte met het laten horen van het ondernemersgeluid. In maart hebben we straks alweer twee jaar met deze corona-ellende te maken. Ons geduld raakt op en de frustratie neemt toe. Toch blijven wij van mening dat het volgen van de landelijke spelregels die voor ons worden gemaakt, het beste is om aan te conformeren." De boa's bezochten de afgelopen dagen meerdere dorpen voor het houden van controles bij winkels en horeca. Er werden geen lasten onder dwangsom of boetes uitgedeeld.