Iris de Lugt: "Voldoening geeft mij een fijne behandeling voor de klant, een mooie coupe en een verzorgde huid."
Iris de Lugt: "Voldoening geeft mij een fijne behandeling voor de klant, een mooie coupe en een verzorgde huid." Foto: Gertha Wessels

Hopelijk mag alles straks weer open

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben in 1990 geboren in Zuidwolde, in 1997 ben ik verhuisd naar Weert en vervolgens in 2001 met mijn ouders op het eiland terechtgekomen. Texel was niet nieuw voor mij. omdat ik al veel in de weekenden en schoolvakanties op het eiland te vinden was. Nu dus al ruim 20 jaar wonend op Texel en ik voel mij best een beetje Texelaar. In 2017 hebben mijn partner Pim en ik ons huis gekocht in Den Burg waar we heel fijn wonen met onze kinderen Luuk (4,5 jaar), Roos (2 jaar) en Saar (10 weken).



Je bent zelfstandig kapster en schoonheidsspecialiste. Vertel daar eens over?

Op mijn 12e had ik al een baantje in de kapsalon. Toen ik 16 jaar was, ben ik gaan wonen in Haarlem voor mijn opleiding. Op 19-jarige leeftijd heb ik de opleiding kapster en schoonheidsspecialiste afgerond en sinds kort oefen ik beide beroepen uit onder de naam Iris Beauty&Hair. Bij Astrid Haar Atelier aan de Wilhelminalaan ben ik op vaste dagen te vinden en werkzaam in haar salon om mijn eigen klanten daar te knippen en te kleuren. Juli vorig jaar ben ik als schoonheidsspecialiste aan de gang gegaan bij Salon JIJ aan de Vogelenzang. Samen met Judith Woestenberg en Jessica Broekman maken wij alle dagen gebruik van de mooie salon. Bij Judith kan je terecht voor heerlijke diverse ontspannende lichaamsmassages. Bij Jessica kan je terecht voor een mooie set wimperextensions.

Heerlijk om met het gezin bij paal 17 in ons strandhuis te zijn



Wat is het mooie aan dit vak?

Dat iedere klant in je stoel anders is; een andere huid, een ander haartype, een eigen wens en vaak een mooi verhaal. Voldoening geeft mij een fijne behandeling voor de klant, een mooie coupe en een verzorgde huid. En de gezelligheid is bijzaak.


Jij en je partner Pim hebben beide een eigen bedrijf. Hoe is dat?

Fijn om allebei een eigen bedrijfje te hebben onder meer vanwege de flexibiliteit. Zo kunnen we makkelijk dingen afstemmen zonder dat met onze baas te moeten overleggen. Wel ben je kwetsbaarder als je bijvoorbeeld iets overkomt en je daardoor je vak niet meer kan uitoefenen, maar dan zijn er in onze ogen genoeg andere opties.



Welk deel van Texel spreekt je het meest aan?

Ons strandhuisje dat 's zomers op paal 17 staat. Heerlijke plek om te zijn met mijn gezin. In het huisje hebben we water, een keukentje en er staat een campingbedje. ’s Ochtends met z’n allen naar het strand en weer naar huis als de zon onder is. Ook lopen we vaak door de Bleekersvallei, door de duinen en een stukje bos. De auto vol met fietsjes, kinderwagen en de draagzak, echt een gezinsuitje.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De Texelaar omschrijf ik als nieuwsgierig en oplettend. Zo vragen ze vaak aan mij met wie ik samen ben en wie m’n ouders zijn. Als onze auto een tijdje niet voor de deur staat, valt dat al gauw op en willen ze nog net niet weten waar we geweest zijn. Die oplettendheid kan ook voordelen hebben hoor. En er zijn een hoop Texelaars die liever niet verder reizen dan Noord-Holland, alles daarbuiten is veel te ver weg voor ze.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Ze mogen van mij wel stoppen met het bouwen van ultraluxe huisjes voor de verhuur. Ik snap dat er op deze manier heel veel geld binnenkomt, maar zo zonde vind ik het dat daardoor veel campingplaatsen of kleinschalige parken verdwijnen. Met de toeristen op het eiland ben ik heel blij hoor en we kunnen ook zeker niet zonder ze, maar van mij hoeft niet alles maar luxer en groter. En ook vind ik dat de toeristen niet zomaar een voorrangskaart voor de boot mogen kopen. Hou dat maar voor de Texelaars.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind dat Kinderopvang Olmenhoeve Texel een pluim verdient. In deze tijd werken vaak beide ouders en is er veel vraag naar de opvang. Zo gaan ook onze kinderen hierheen. De leidsters ondernemen veel leuke dingen met de kinderen en ze  houden echt overal rekening mee, bijvoorbeeld als je een dag wil ruilen of als je kindje een allergie heeft. En dan te bedenken dat er ontzettend veel kinderen naar toe gaan. Zelfs op Texel is er inmiddels een wachtlijst en is de werkdruk hoog voor de leidsters. Zonder de kinderopvang zou het voor ons toch een stuk lastiger te zijn om beiden te werken.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

De coronatijd thuis was best gezellig met de kinderen. Ik probeerde iedere dag wel wat te bedenken om de kinderen te vermaken en met mooi weer gingen we lekker naar buiten. Voor Pim ging al het werk gewoon door, dus die kon zelfs zijn dagen wat langer maken want ik was toch gewoon thuis. Ik ben er overigens in die tijd wel achter gekomen dat thuisblijfmoeder niks voor mij is. De lockdown waar we nu in zitten, valt nog in mijn zwangerschapsverlof. Op de planning staat dat ik 29 januari weer ga beginnen, hopelijk mag dan ook alles weer open en dat hoop ik van harte voor iedereen!



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn bonusvader Nico Kikkert, een echte Texelaar. Als ik Nico bel voor een klusje, staat hij dezelfde dag nog op te stoep. Heeft hij even in zijn 'skuur geskarreld' en dan heeft hij nog wel een onderdeeltje liggen. Dankzij hem zijn wij op Texel komen wonen en ik ben wel benieuwd wat zijn antwoorden zijn in deze rubriek.