Impressie van de ondergrondse parkeergarage (geel) aan het Landsdiep.
Impressie van de ondergrondse parkeergarage (geel) aan het Landsdiep.

Plan ondergrondse parkeergarage op terrein veerhaven 't Horntje

Geparkeerde busjes en andere voertuigen buiten de parkeervakken bevestigen dat de parkeerruimte niet volstaat. TESO laat onderzoek doen naar parkeerbehoefte op ’t Horntje. Voor extra ruimte wordt gedacht aan een ondergrondse parkeergarage langs het Landsdiep. 


Deze parkeergarage zou onder een aan te leggen duinlandschap komen. Dit past in de visie om de passagiers op Texel aan te laten komen in een duinomgeving. Er bestaan twee schetsontwerpen, de levensvatbaarheid van het plan wordt onderzocht. 

Haveninstallatie

Het oplossen van parkeerproblemen is één van meerdere uitdagingen voor de veerdienst. Een andere megaklus is de vervanging/renovatie van de veerhaveninrichtingen in Den Helder en op Texel. Daarbij zullen onder meer de bruggen en de torens worden vernieuwd. Een even ingrijpend als uitdagend project staat op stapel voor de periode 2023-2025. 

Volgens De Waal “een van de de grootste projecten uit de geschiedenis van de veerdienst”. TESO heeft een lijst gemaakt van kleine en grote wensen op gebied van veiligheid, continuïteit en duurzaamheid, nodig om de veerdienst de komende 50 jaar in stand te kunnen houden.

Om de haveninstallatie uit 1964 tot die tijd goed en veilig te laten functioneren voert Rijkswaterstaat risicoanalyses uit en doet, zoveel mogelijk ’s nachts, onderhoudswerk. 

Woningbouw Den Helder

In Den Helder wacht nóg een stevige uitdaging. De Waal toonde het plan van de marinestad om nabij het Molenplein duizend nieuwe woningen te bouwen. Goed voor dagelijks 2000 verkeersbewegingen, bovenop de huidige 2000 naar Texel. Grote gevolgen dus voor de verkeersdrukte, omdat ook de wegen en de verkeerscirculatie moeten aangepast. Daar bovenop komen nog het plan voor verplaatsing van het stadhuis naar Willemsoord en ander initiatieven, zoals een nieuw hotel. De Waal deed een oproep aan alle betrokkenen om met elkaar in dialoog te blijven, om te voorkomen dat door verstoring ontwikkelingen op slot worden gezet. 

Bijstaande situatieschets van de parkeergarage is gemaakt door: Kunst/Tijmstra//Kooper/Ribeiro/ Ridouani, studenten Hogeschool InHolland