Drukte in augustus 2020 bij de opgang van de fietsers. De piek ligt in de zomer.
Drukte in augustus 2020 bij de opgang van de fietsers. De piek ligt in de zomer. Foto: TESO

Vervoersvraag 2050 bepaalt grootte opvolger Texelstroom

Weliswaar een stevig omzetverlies voor TESO in boekjaar 2020-2021, maar nog net een positief resultaat na belasting van €162.000,-. Met aftrek van het (marginale) statutaire dividend stemden de aandeelhouders er vrijdag mee in dit toe te voegen aan statutaire reserve. 


TESO heeft nu €42 miljoen op de bank voor de aanschaf van de nieuwe veerboot in 2030. Maar hoe groot wordt het nieuwe schip? Dat hangt in hoge mate af van hoe groot de vervoersvraag in 2050 zal zijn. Het zijn de piekmomenten die de vervoerscapaciteit zwaar op de proef stellen. Directeur Cees de Waal toonde een grafiek, waarop is te zien dat in de maand augustus sinds 2011 de vervoersvraag in met liefst 35 procent is gestegen. Een stijgende lijn die zich ook in 2020-2021, weliswaar iets minder steil, doorzette. 


Maar ook in andere maanden loopt de drukte snel op. Zoals op 18 juni 2020, toen zich langs de Pontweg een wachtrij tot Zuid-Haffel vormde, zo’n 300 voertuigen. Op de opstelterreinen bij de veerhaven kunnen er maximaal 600 staan. Als TESO met twee boten vaart, kunnen er elk uur 640 auto’s worden overgezet. Mede dankzij de inzet van verkeersbegeleiders loste de file zich rond de middag op. “Mensen achter in de rij waren maximaal binnen twee uur op de boot. Een dergelijke wachtrij zal vrij uitzonderlijk blijven als uitvoering wordt gegeven aan het Toeristisch Toekomstplan.”

Bij mooi weer en weinig wind komen ook veel mensen per fiets naar Texel. Zoals op 16 juni 2020, toen zich in Den Helder voor het fietsendek een flinke wachtrij vormde. Maar dat gebeurt volgens De Waal slechts incidenteel. “In de drukke maand augustus werden dagelijks gemiddeld 680 fietsers naar Texel overgezet. Per afvaart waren dat gemiddeld minder dan 30, nog geen 15 procent van de capaciteit.”

Bottleneck is het autovervoer. De Waal: “De grenzen van TESO komen in zicht. Wordt Texel daadwerkelijk in balans gebracht (een verwijzing naar de uitwerking van het Toeristisch Toekomstplan, eerder aangestipt door president-commissaris Franck van den Broeck), dan kan waarschijnlijk met een soortgelijk schip als de Texelstroom worden volstaan.” 


De vraag is of een groter schip nog wel past? Want ook met de huidige Texelstroom is het in de haven al schipperen. “Veel groter kan de boot niet worden, ook op basis daarvan hoop ik dat de vervoersvraag zal afvlakken, ook om vervoerskwaliteit te kunnen blijven bieden.”