Het gebouw van 'de Skool' in wording aan de Emmalaan in Den Burg. Op de achtergrond de OSG.
Het gebouw van 'de Skool' in wording aan de Emmalaan in Den Burg. Op de achtergrond de OSG. Foto: Ton Zegers

Terugblik: extra geld voor Onderwijscentrum

De Texelse Courant blikt de komende weken in aanloop naar de raadsverkiezingen van 16 maart terug op de afgelopen vier jaar gemeenteraad. Deel 2: het Onderwijscentrum.

Het lijkt in september 2018 enkel een verhoging van het budget te worden. Het college komt dan €485.000,- tekort op het budget van in totaal €6,1 miljoen voor het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg. Dat moet dan nog deels in het bestaande gebouw van de OSG en deels in nieuwbouw in het verlengde van de OSG komen. Het wordt het nieuwe onderkomen voor de Thijsseschool, de Jozefschool, de Kompasschool, de Vrije School en De Fontein in Den Burg.


Het loopt allemaal anders tijdens de raadsvergadering van 19 september 2018. Vlak voor de besluitvorming over de extra €485.000,- komen Texels Belang en VVD met een voorstel om te kijken of het Onderwijscentrum toch in een eigen losstaand gebouw achter de OSG kan komen. Het voorstel krijgt steun van het CDA waardoor het onderzoek er komt. De andere partijen zijn verbijsterd, omdat er op het eind van een jarenlang proces een andere koers wordt ingeslagen. Het college is ook niet blij en waarschuwt dat een losstaand gebouw vertraging oplevert en extra kosten met zich meebrengt. In de ogen van Texels Belang en VVD is er nu nog de gelegenheid om te kijken wat er mogelijk is voor het basisonderwijs op Texel. 


In de raadsvergadering van 13 november 2018 valt het besluit: een meerderheid van Texels Belang, VVD en CDA bepaalt dat er een losstaand gebouw moet komen. Het is acht stemmen vóór en zeven stemmen tegen. Het beschikbare budget voor het Onderwijscentrum wordt verhoogd naar €9,54 miljoen. GroenLinks, PvdA, D66 en Texel 2010 zijn teleurgesteld; ze zijn niet tegen het Onderwijscentrum, maar hadden graag gezien dat alles volgens de eerder gemaakte afspraken zou verlopen. VVD-raadslid Nick Ran neemt een minderheidsstandpunt in en stemt tegen vanwege de hoge kosten. 


Het geheel betekent dat het Onderwijscentrum teruggaat naar de tekentafel, waardoor het langer duurt voordat de bouw op 25 februari 2021 van start gaat. Het gebouw krijgt de naam 'de Skool'. Er komt - ook al zou het losstaand worden - alsnog een verbinding tussen de OSG en de nieuwbouw. Volgens de schoolbesturen komt dat de samenwerking ten goede en kunnen leerlingen daardoor makkelijker van het ene naar het andere gebouw gaan als dat passend is bij hun leerontwikkeling. In het najaar van 2021 blijkt dat het budget met €408.483,-.moet worden verhoogd vanwege gestegen bouwkosten. Volgens het college komt dat niet als een verrassing; tijdens de besluitvorming op 13 november 2018 werd nog het prijspeil van 1 oktober 2018 aangehouden. De voltallige raad stemt op 22 september 2021 in met de verhoging, het CDA zegt die avond wel geschrokken te zijn van de overschrijdingen. Het Onderwijscentrum wordt naar verwachting in de loop van dit jaar in gebruik genomen.


In het coalitieakkoord uit 2018 worden niet veel woorden aan het Onderwijscentrum besteed, behalve dat het een hoge mate van sociale veiligheid en verkeersveiligheid moet garanderen. Ander streven in het akkoord is het behoud van de basisscholen in de buitendorpen zolang dat pedagogisch en kwalitatief kan worden gewaarborgd. Bedoeling is dat die daarvoor ondersteuning krijgen vanuit het Onderwijscentrum.