Meer mensen uit de auto en op de fiets, zoals hier in Waalenburg.
Meer mensen uit de auto en op de fiets, zoals hier in Waalenburg. Foto: Archief Texelse Courant

Korting op huurprijs voor gast die de auto laat staan, goed plan?

Volle wegen, rondrijdende auto’s op zoek naar een parkeerplek en blik in woonwijken. Het versterkt het gevoel van drukte op het eiland. Maar hoe krijgen we onze gasten uit de auto? Een ingewikkelde puzzel, waarvoor al menig stukje heen en weer is geschoven. Hetty Kooger doet de suggestie gasten die de auto tijdens hun verblijf laten staan korting te geven op de huur. Goed idee?


Hetty Kooger: “Alles wat bijdraagt aan vermindering van de verkeersdrukte is meegenomen. Je moet het daarom aantrekkelijk maken voor onze gasten. Ik heb zelf ook verhuurd, mensen willen graag een presentje of ergens iets voor terugkrijgen. Als je ze vijf of tien procent korting op de huur geeft, zou dat mensen best over de streep kunnen trekken. Ik heb al gesproken met een logiesverstrekker die het misschien wel wil gaan uittesten.

Ik begrijp best dat logiesverstrekkers aarzelen, omdat ze minder huur zullen ontvangen. Maar als je slim bent, dan verhoog je de huur in kleine stapjes, en kom je op hetzelfde uit. Bovendien: lang niet elke gast zal gelijk meedoen, de korting van de enkeling kun je uitsmeren over de rest, die wel het volle pond betaalt.

Het lijkt met verstandig om voor Texel twee reserveringssites te openen: eentje waar je – zonder autogebruik - korting kunt krijgen en eentje waar je accommodatie voor het “volle pond” kunt zoeken."


Michel Gregoire van ondernemersplatform TOP: “De wens om het autogebruik te beperken bestaat al een tijd en kwam al ter sprake in de discussie over Planet Texel. Een ingewikkeld vraagstuk. De auto is de “vervoerskoffer” van weleer. In de discussie over het Toeristisch Toekomstplan een paar jaar geleden was de bijdrage van TOP onder meer dat mensen zoveel mogelijk gebruik maken van vervoersalternatieven voor de auto. Zoals de fiets en de elektrische fiets. Het bleef wat onderbelicht, maar er wordt al heel wat aan gedaan. Als je nu bij de VVV accommodatie boekt, kun je meteen fietsen, maar bijvoorbeeld ook een hondenkarretje reserveren.

Onderdeel van de eilandpromotie is ook dat Texel beschikt over één van de beste fietspadennetwerken. Niet alleen om van a naar b te fietsen, maar ook om Texel op een leuke manier te beleven, zodat mensen de auto laten staan.

Werkgroep

Een werkgroep van TOP in samenwerking met de gemeente kijkt al een tijdje hoe makkelijk of moeilijk het is om vervoersalternatieven voor de auto aan te bieden. Eén van de conclusies is bijvoorbeeld dat zelfs als lukt het om het gebruik van het openbaar vervoer te verdubbelen, dat dit op het totale vervoersaanbod nog maar een druppel op een gloeiende plaat is. Alternatieven openbaar vervoer is heel ingewikkeld, zeker voor de korte termijn.

De suggestie om gasten die de auto tijdens hun verblijf laten staan korting te geven op de huur ben ik in deze discussie nog niet tegen gekomen. Maar past wel goed in het streven naar duurzaamheid. In hoeverre dit gasten over de streep zal halen is volgens mij niet bekend. Die vraag is bij mijn weten nooit uitgezet onder gasten. Ook kan ik niet zeggen hoe ondernemers hier in staan. Dat moet dus eerst worden onderzocht.”


Woorden van dezelfde strekking van VVV-directeur Frank Spooren: “Een dergelijk idee kan best in passen in de werkgroep en neem ik mee in de gesprekken. Maar dat heeft ook praktische implicaties. Desalniettemin, als iedereen zo (mee)denkt als Hetty, dan gaan we stappen maken!”


Krim-directeur Iwan Groothuis: “Wij verhuren nu al veel fietsen en veel gasten nemen zelf fietsen mee. In hoeverre men de fiets pakt en de auto laat staan, hangt af van meerdere variabelen: de verblijfsplaats, want het scheelt nogal of je in De Koog of De Cocksdorp zit. Het weer speelt een grote rol en de gezinssamenstelling. Of je met z’n tweeën bent of met drie kleine kinderen. De suggestie klinkt mooi, maar ik denk dat het in de praktijk niet altijd gaat werken. Wat niet wegneemt dat er op gebied van verkeer, infrastructuur en parkeren, bijvoorbeeld in woonstraten, de nodige uitdagingen liggen.

Wat al zou schelen is als we het aantal campers kunnen reguleren. Campers worden vaak gebruikt als vervoermiddel over het eiland, om boodschappen te doen, het museum, etc. Het is toch een fors vervoersmiddel. Misschien moeten we maar vaststellen dat het er genoeg zijn. En alleen bij TESO doorlaten als ze een reservering kunnen laten zien.”