"Dode en zieke vogels op eiland mogelijk besmet met vogelgriep"

Dode en zieke vogels die momenteel op Texel worden aangetroffen, moeten niet aangeraakt worden.

Volgens Ecomare en de gemeente kunnen de vogels besmet zijn met het vogelgriepvirus dat al een paar maanden door Europa waart. Dat staat te boek als één van de zwaarste uitbraken van vogelgriep ooit. Het niet aanraken geldt voor mensen en ook voor honden. 

Mensen die dode of zieke vogels op het eiland tegenkomen, wordt gevraagd hier melding van te doen. Dode vogels kunnen gemeld worden bij de gemeente op tel 14 0222 (doordeweeks van 8:30 tot 16:30 uur) of via een meldingsformulier op de website van de gemeente. Verzoek van de gemeente is de exacte locatie van een kadaver te melden en het telefoonnummer van de vinder door te geven.

Voor zieke vogels kan contact opgenomen worden met de dierverzorgers van Ecomare via 0222-317741. “Aan de hand van de informatie die zij krijgen, zullen zij de situatie proberen in te schatten en besluiten welke actie er moet worden genomen. Ook zieke vogels moeten niet zomaar opgepakt worden.” 

In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok- en afschermplicht van vogels en pluimvee. Er is inmiddels bij meerdere bedrijven pluimvee geruimd als gevolg van de vogelgriep. Volgens Ecomare zijn het naast pluimvee vooral watervogels als ganzen en eenden die slachtoffer kunnen worden. "Ook roofvogels kunnen ziek worden. Op Texel zijn al mogelijke slachtoffers van vogelgriep gemeld." Bij de gemeente waren tot gisteren overigens nog geen meldingen van dode vogels binnengekomen.