Larissa Klaassen en Imke Brommer.
Larissa Klaassen en Imke Brommer. Foto: Facebook Larissa Klaassen

Einde succesvol duo

Nederlands kampioen tijdrijden op de 25 kilometer, zilver en brons op het WK Paracycling in Apeldoorn, de wereldtitel op de 750 meter teamsprint in het Canadese Milton en het Paralympisch kampioenschap op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Het zijn een aantal indrukwekkende prestaties die Larissa Klaassen uit Den Hoorn en Imke Brommer uit Kudelstaart hebben neergezet in het baanwielrennen, sinds ze in 2018 een duo op de tandem waren geworden. Daar is een einde aan gekomen nu Imke zich op een maatschappelijke loopbaan gaat richten en niet nog een paar jaar als topsporter in training gaat voor de volgende Paralympische Spelen in 2024 in Parijs.


Imke was 20 jaar toen ze bijna vier jaar geleden de samenwerking met Larissa aanging om Paralympisch goud te gaan veroveren. Imke was de piloot op de tandem en Larissa - die een visuele handicap heeft - zat achterop als stoker. Ze waren aanvankelijk in training voor 2020 en daar kwam een jaar extra bij nadat de Spelen door corona waren verschoven naar 2021. De Kudelstaartse  was aanvankelijk een succesvol schaatsster totdat ze in 2017 een overstap maakte naar het wielrennen en begin 2018 met Larissa in contact werd gebracht. Zij heeft soms een geheel eigen karakter, maar het klikte goed tussen Larissa en Imke.


Op 14 november 2019 gingen de twee hard onderuit bij de Zesdaagse van Gent in België waardoor ze een tijdje op een lager pitje actief waren (en Larissa een hersenschudding opliep), maar dat bleek uiteindelijk geen belemmering om zich te kwalificeren voor de 1000 meter sprint op de baan in Tokyo waarvoor ze sinds 2018 in training waren. Daar leidden alle trainingsuren op woensdag 25 augustus 2021 tot een tijd van 1 minuut en 5.291 seconden waarmee ze hun doel bereikten en het Paralympisch goud veroverden. Imke - die commerciële economie studeerde op de Hogeschool van Amsterdam - gaf kort na de Spelen al aan dat ze twijfelde of ze de sportieve carrière een verlenging zou geven. Ze gaat nu aan de slag als recruitment consultant bij Salesrecruiters en dat is niet te combineren met topsport.


Larissa heeft volgens VIPSport, de stichting op Texel die haar begeleidt, de ambitie om in 2024 in Parijs nog een keer goud te behalen en dat betekent dat er de komende maanden een nieuwe piloot gevonden moet worden. De Texelse houdt een maatschappelijke carrière als 'plan B' in gedachte. In dat geval wil ze zich toeleggen op het geven van presentaties en lezingen over het combineren van studie, werk en topsport en haar visuele handicap. Dat deed ze al eerder en dat doet ze met verve.


Binnen VIPSsport gaat ook wat veranderen. Voorzitter Hetty van Dijk en penningmeester Dirk Vinke, die sinds 2014 in het bestuur zitten, gaan stoppen. In afwachting van duidelijkheid over de toekomst van Larissa gaat de stichting voorlopig in ‘afgeslankte' vorm verder. Larissa zelf wordt voorzitter, Nico Waerts secretaris en Joop Rommets blijft de PR verzorgen. De drie krijgen steun van Annelies Groenhof die (tijdelijk) het penningmeesterschap vervult. Van Dijk en Vinke blijven het bestuur met raad en daad bijstaan.