De authentieke waterpomp in De Waal.
De authentieke waterpomp in De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

Authentieke dorpspomp in De Waal gaat niet meer op waternet

De authentieke dorpspomp die in 2011 op het pleintje bij de kerk van De Waal werd geplaatst, wordt niet meer aangesloten op het waternet.

Dat heeft de dorpscommissie van De Waal aan de gemeenteraad laten weten. Dorpscommissie en gemeente hebben elkaar afgelopen jaar niet kunnen vinden in overleg over het beheer en onderhoud van de pomp dat dit voorjaar na besluitvorming in de raad tot stand kwam. 

De pijn zit hem onder meer in een gestelde voorwaarde dat het water uit de pomp (kraanwater) vier keer per jaar bacteriologisch getest moet worden. Daarnaast legt de gemeente vrijwel alle lasten bij de dorpscommissie, ook in geval van schade door graafwerkzaamheden aan de leidingen en kabels in het gebied waar de pomp staat. "Dat is geheel voor rekening en risico van de dorpscommissie zijn, ook al heeft de gemeente opdracht verstrekt voor deze werkzaamheden." 

De dorpscommissie zegt de indruk te hebben dat voor het watertappunt in De Waal andere regels worden gesteld dan voor de andere openbare watertappunten (van de PWN) die vorig jaar op het eiland zijn gekomen en dat dat niet te doen is. De authentieke pomp leidde sinds 2011 aanvankelijk een rustig bestaan in De Waal en stond er als voorziening voor toeristen om flesjes water bij te vullen. Het onderhoud was in handen van een paar omwonenden en de kwaliteit werd ook regelmatig getest. Aan het rustige bestaan kwam een einde nadat de raad had besloten dat elk dorp een eigen watertappunt voor gratis drinkwater zou moeten krijgen. Het beoogde watertappunt voor De Waal werd ingepland op de plek waar de dorpspomp al stond, waardoor die in zijn voortbestaan werd bedreigd. Dat lag gevoelig in De Waal. De bestaande authentieke pomp wordt daar gezien als herinnering aan dorpsgenoot Willem Hemelraad die 2018 overleed (en zich inspande voor de komst van de pomp) en het was in 2011 het slotstuk van de renovatie van het pleintje naast de kerk plus het opknappen van de kerkmuur.

De raad bepaalde op 14 april 2021 - na een zeldzaam protest van het dorp - dat de pomp moest blijven en dat het beoogde tappunt van de PWN bij de rotonde van De Waal moet komen. Het besluit van de dorpscommissie om de bestaande pomp niet meer aan te sluiten, betekent dat er dit jaar geen gratis drinkwater in De Waal beschikbaar is om flesjes te vullen. Bedoeling is dat de beoogde PWN-pomp bij de rotonde komt als daar een herinrichting plaatsvindt. De dorpscommissie zegt het jammer te vinden hoe alles gelopen is.