Afbeelding
Foto:

De kant langs

Kabinet


Mark belde een poosje geleden. Zat met de handen in het haar. Had het regeerakkoord bijna rond, maar zag als een berg op tegen het invullen van al die vacatures. "Heb jij niet een lokaal lijstje? Nederland is immers Texel in het groot." Tuurlijk Mark. "Gerard, wel mondje dicht, alles strikt geheim. Niet lekken dus."


Nou, hier is ie dan: Te beginnen de minister van Sport. Kandidaten genoeg. Larissa, Denise en Britte Stuut, de volleybalster die op het WK vierder werd met Jong Oranje. Maar deze bevlogen sporters zijn allemaal veel te druk. Geen nood, windsurfer Dorian, tweevoudig winnaar van Olympisch Goud, sportambassadeur en ereburger heeft toch even weinig omhanden. 


Door naar Onderwijs. Corrie Setz natuurlijk, onze veelgeprezen rector-bestuurder van OSG De Hogeberg en kandidaat als TESO-commissaris. Geen berg is haar te hoog. En op Wetenschappen? Professor De Jager. Helaas duurde de formatie zó lang, dat Cees voortijdig, net 100 jaar geworden, zijn hoofd te ruste legde. We schuiven daarom NIOZ-wetenschapper Katja Philippart naar voren. 


Ook op Landbouw genoeg talent. Ik aarzel over schapenhouders Herman Barhorst en Jan Willem Bakker. Maar op deze post komt een vrouw: Ineke Hin. Ze heeft als biologisch melkveehouder in deze tijd een streepje voor. Visserij lijkt me een prima job voor Marco Drijver, de ervaren rot die nu wat meer tijd omhanden heeft. Bij het ministerie van Stikstof kan er maar eentje aan het hoofd staan: Han Lindeboom. 


En dan Transport. Hiervoor weken we Cees de Waal tijdelijk los van TESO. Cor van Heerwaarden lijkt me de aangewezen persoon om leiding te geven aan het ontspoorde bolwerk van Cultuur. Het nieuwe ministerie van Biodiversiteit is op het lijf geschreven van boswachter Erik van der Spek.


Bij Financiën dacht ik aan Quote-miljonair Eduard Zanen, maar kies toch voor oud-Rabodirecteur en Texel Energie-voorman Leo Timmers. Buitenland? Iwan Groothuis kan wel een nieuwe uitdaging gebruiken. Op Horeca is Kets de man om die Haagse krentenwegers een koekje van eigen deeg te geven. Volksgezondheid/Corona is een mooie post voor huisarts Jacqueline Dros. Op Defensie sturen we oud-commandant Aad van Gils weer op missie. 


Een bestuurder om wie we niet heen kunnen is Hennie Huisman. Het is publiek geheim dat deze liberaal zich na deze raadsperiode terugtrekt uit de lokale politiek, een functie elders ligt in het verschiet. Hennie gaat het ministerie van Volkshuisvesting op stoom brengen. Op Rechtsbescherming zetten we onze columnist de Eilandadvocaat. 


En dan de Minister President. Een gevoelig punt. Mark wil blijven, maar het land wil een nieuwe leider. Iemand die opstandige bestuurders in het gareel kan houden, de kikkers in de kruiwagen en het peloton op koers. Een taak op het lijf geschreven van Willem Witte, gepokt en gemazeld als wegkapitein van de Oosterender Wielerclub. Brengt tijdens verhitte momenten de dorstige renners tot bedaren met het commando: "Zúúppie!" Daar lusten ze in Den Haag wel pap van. 


Mark was enthousiast, totdat hij las dat hij zelf het veld moest ruimen en besloot de 29 vacatures toch maar zelf in te vullen. Zelf weten, maar als het kabinet valt dan niet janken. Wel was hij bereid bovenstaande lijst tot "schaduwregering" uit te roepen. Maar die term dekt niet de lading van zonnig Texel. "Sterrenkabinet" is een typisch Haags compromis, oftewel: TX All Stars Administration.


Gerard