De fietsenstalling, op de achtergrond het huis van Cocky.
De fietsenstalling, op de achtergrond het huis van Cocky. Foto: Job Schepers

Fietsenstalling

Cocky Penha maakte zich tevergeefs druk om de sloop van 'De scholekster', het huisje dat moest wijken voor de fietsenstalling. Nu de fietsenstalling is gerealiseerd, is de inwoonsters van Den Burg nog steeds niet blij. Ze schreef de volgende brief.

Eindelijk staat hij er: de nieuwe fietsenstalling om de hoek van de Jumbo in Den Burg. Waar nog geen twee maanden geleden het snoezige winkelpandje met woonbestemming “De Scholekster” stond. Maar het mag gezegd, het kan niet mooier of beter. Prachtig is het geworden. De fietsenstalling bestaat uit de mooiste hard houten balken en de bodem is met de zuiverste mokka-kleurige kiezels bestrooid. Het is allemaal zo mooi geworden dat een overkapping afbreuk zou doen aan het geheel. En dit allemaal inclusief sloop en realisatie voor minder dan €400.000! Een koopje is het.

Kennelijk is de fietsenstalling zo mooi dat de afgelopen weken er maar één fietser zijn stalen ros durfde te parkeren. Maar serieus, ook hier is een niet bestaand probleem door het gemeentebestuur vakkundig opgelost!


Winkel en huis weg en luisteren naar de bewoners van de Gasthuisstraat ho maar. Met de hele straat hadden we handtekeningen opgehaald en ik mocht de petitie keurig afgeven op het door coronamaatregelen in stilte gehulde gemeentehuis. Helaas heb ik er nooit meer iets van gehoord. Ook op mijn e-mails met foto’s vanuit mijn huiskamer heb ik nooit meer iets gehoord. Ja uiteindelijk na aandringen kwam er één telefoontje van een ambtenaar dat een kleine heg of de twee boompjes om het licht dat in mijn huiskamer schijnt te dempen er niet zou komen. Dat was het dan, ze mochten van mij ook in een plantenbak gezet worden of iets dergelijks. De straat zou er bovendien nog van opfleuren. Als ik in mijn huiskamer zit schijnen er nu honderden auto’s per dag, die vanuit de parkeerplaats bij de Jumbo komen, in mijn gezicht. Volgens de ambtenaar kon er hiervoor geen boompje worden geplaatst, maar op mijn uitnodiging om samen met de wethouder een keer van vijf tot negen ’s-avonds op de koffie te komen wilde ze helaas niet ingegaan. Als ze dat zouden doen, moesten ze bij heel Texel langs… Wel zou een andere ambtenaar mij gaan bellen over de mogelijkheden. Die belde vrijwel direct erachteraan met de uiterst korte mededeling dat er niets zou worden gedaan. De beste man vond het maar wat fijn dat ik mijn woordje had kunnen doen. Of ik één of ander klein kind ben dat met een snoepje zoet gehouden moest worden.


Met de duurste fietsenstalling van heel Nederland kan het niet mooier en beter op ons Texel. En al mijn goede bedoelingen ten spijt ben ik het weer die aan een dood paard lijkt te trekken.


Cocky Penha,

Den Burg.

Het perceel Gasthuisstraat 40 in Den Burg.