Vaccinatie.
Vaccinatie. Foto: Aangeleverd

Friese eilanden gaan anders om met booster

Het is en blijft een heikel punt voor een aantal mensen op het eiland: het toedienen van de boosterprik op de Waddeneilanden.

Op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen alle bewoners van 18 jaar en ouder de boosterprik op de eilanden zelf krijgen. Dat leert navraag bij GGD Fryslan naar aanleiding van berichten die op Texel rondgingen 'dat er op Terschelling wel boosterprikken werden gezet'. Volgens een woordvoerder van GGD Fryslan is het gewoon een kwestie van prikken.

De Friese GGD begon op 29 november op Ameland en vervolgens waren op 1 en 2 december bewoners van Terschelling aan de beurt. Daar ging het in eerste instantie om bewoners van 75 jaar en ouder. Op 15 december was er een extra vaccinatieronde op Vlieland en vanwege het beperktere aantal inwoners kwamen daar alle zestigplussers aan de beurt voor een extra prik. Daarna volgde Schiermonnikoog. Volgens de woordvoerder van de Friese GGD lopen de Friese eilanden - met minder bewoners dan op Texel - iets voor op de landelijke campagne. 


Op Texel kregen bijna achthonderd Texelse 80-plussers op 7 en 8 december de booster. Dat gebeurde in het gemeentehuis in Den Burg. Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kregen de prik thuis. Van 6 tot en met 10 januari kunnen alle zestigers en zeventigers op Texel op het gemeentehuis de booster halen. Texelaars jonger dan zestig zijn aangewezen op de overkant. Vanuit zowel GGD Hollands Noorden als de gemeente werd aangegeven dat de administratieve systemen, logistiek en organisatie een eigen Texelse prikpost op het moment niet mogelijk laten zijn. De GGD heeft ook alle beschikbare mensen ingezet op de vier vaccinatieposten in Den Helder, Middenmeer, Alkmaar en Hem.