Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Het andere woord

Met de regen tikkend tegen het raam van mijn werkkamer typ ik deze eerste column van 2022. Graag wens ik je vanaf deze plek een gezond en gelukkig nieuwjaar. Een jaar waarin we hopelijk veel mooie momenten mogen ervaren, maar waarin ook al uitdagingen op het pad van velen liggen. Wat ik bedoel? Als je ziek bent, ziek je dat uit, als je een immuunziekte hebt, kijk je of er mogelijkheden zijn om het leven draaglijk te maken. Geen werk meer? Dan beweeg je daar waar jouw kwaliteiten wel ingezet kunnen worden et cetera. Maar er zullen ook uitdagingen zijn waaraan je je alleen maar aan kan overgeven, of in mee kan bewegen. De uitdagingen die ik voorzie vanaf 2022?

Ben je ondernemer met kantoorruimte? Dan heb je als het goed is een brief gehad van onze gemeente. Althans veel gemeenten hebben op 1 juli een brief verzonden aan ondernemers met een kantoorpand over de nieuwe eisen per 2023 en de boete van € 80.000,- als je daar niet aan voldoet. Ja dat is een hoog bedrag! Waar het in het kort overgaat? In het bouwbesluit 2012 staat dat elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben per 1 januari 2023. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Een aantal uitzonderingen? Als de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties)  minder dan vijftig procent is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw. Monumenten. Een kantoorgebouw dat ten hoogste twee jaar wordt gebruikt. Of de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar. Voor Texelse bedrijven met een kantoorpand dat aan de eisen voldoet moeten wellicht duurzame stappen gezet worden.

Van plan een huis te kopen? Duurzaamheid is het woord dat klinkt in de gewone huizenmarkt. Een voorbeeld? In de gewone huizenmarkt anders dan de kantorenmarkt is duurzaamheid (nog) geen wettelijke verplichting. Al is er wel een beloningssysteem. Wat ik bedoel? Voor een energiezuinig huis met een geldig energielabel van tenminste A++ afgegeven voor 1 januari 2015 of A+++ afgegeven na 1 januari 2021 mag je maximaal  €9.000 extra lenen. Een duurzaam gegeven dat van waarde kan zijn omdat de leennormen voor een hypotheek iets strenger zijn dan in 2021, omdat de inflatie (na alle uitgaven in verband met corona van overheden wereldwijd) omhoog gaat.

Ben je nu huurder? Dan is het goed dat je weet dat vanaf 1 januari 2022 de aangepaste Woningwet voor woningcorporaties, huurdersorganisatie en gemeenten van kracht is. Door de aanpassingen in deze wet zijn regels vereenvoudigd of verduidelijkt. Waardoor woningbouwcorporaties meer kunnen doen op maatschappelijk vlak. Zo vervalt het maximum investeringsbedrag voor leefbaarheid, mogen corporaties bij het verduurzamen van hun bezit de direct betrokken particuliere eigenaren ontzorgen en wordt de gemeentelijke woonvisie verplicht. Ik heb het nog niet kunnen achterhalen, maar hopelijk wordt door onze gemeente en door de woningcorporatie ook duurzaam omgegaan met water. Met hergebruik van regenwater enerzijds, maar ook met veranderen van asfalt in duurzame wegen die wateroverlast minimaliseren (en daardoor ook geen overlast meer geven voor veel huizen en panden op dit moment).

Naast de pandemie en alle nieuwe varianten, is het woord voor 2022 wat mij betreft: duurzaamheid. 


Ik wens je een mooie week! 

loha, 

Natalie Sylvette Bakker