Donderdag 30 december jl. werd Denise ook nog tweede in Loenhout.
Donderdag 30 december jl. werd Denise ook nog tweede in Loenhout. Foto: Alain Vandepontseele

"Snelste in de koers"

Denise Betsema is het nieuwe jaar in het Belgische Baal en het Zeeuws-Vlaamse Hulst begonnen met een derde en een zevende plaats. In Heusden-Zolder eindigde ze maandag 27 december als vijfde en donderdag 30 december in Loenhout als tweede.

In Baal werd Denise afgelopen zaterdag derde achter Lucinda Brand (eerste) en Ceylin del Carmen Alvarado (tweede). Dat was een wedstijd (de GP Sven Nys) om de X2O Trofee. Hoewel een podiumplek in de zware cross was Denise niet gelukkig met het resultaat. Ze eindigde in de zware cross op een halve minuut achterstand van Brand en dat betekende dat ze een halve minuut van haar ruime voorsprong in het algemeen klassement van de X2O Trofee moest inleveren. Het X2O klassement is een serie wedstrijden waarbij de totaaltijd van alle wedstrijden worden opgeteld om te bepalen wie er aan de leiding gaat. De eerste twee rondes in Baal wisselden Brand, Alvarado en Denise elkaar af aan kop, maar na een klein foutje liep Denise een achterstand op die ze niet meer goed kon maken omdat Brand en Alvarado er vol gas vandoor gingen. Denise staat met nog vier wedstrijden te gaan in het X2O klassement nog wel aan de leiding met een voorsprong van 46 seconden op Lucinda Brand.


Bij de wereldbekercross afgelopen zondag in Hulst slaagde Denise er niet in om een topklassering voor zich op te eisen. Na een foutje bij de start moest ze vanuit 30ste/35ste positie rondenlang jagen op de kop om de achterstand goed te maken. Ze kwam daarbij terug tot de zevende plaats. De Texelse had zich verheugd op de wedstrijd, maar schoot bij de start uit haar pedaal. Daarna had ze de pech dat een renster voor haar vast kwam te zitten aan een paaltje en Denise die renster niet kon passeren. Tot aan het ingaan van de laatste van zes ronden kon ze nog wel de weg naar voren vinden en fietste ze zelfs even in zesde positie. Een tempoversnelling van Lucinda Brand aan de kop van het veld, die uiteindelijk won voor Puck Pieterse en Annemarie Worst, kon Denise niet meer volgen. Tijdens de achtervolging was ze wel de snelste in de koers. Iets wat haar zelfvertrouwen zal geven voor de laatste twee maanden van het seizoen waarin de hoofdprijzen zoals het NK, WK en de verschillende klassementen nog verdeeld gaan worden. De eerste gelegenheid om nieuw resultaat neer te zetten is woensdag 5 januari in het Belgische Herentals in een wedstrijd om de X2O Trofee.


Bij de wedstrijd in Heusden-Zolder (Superprestige) op maandag 27 december moest Denise haar meerdere erkennen in Lucinda Brand (eerste), Fem van Empel (tweede) en Annemarie Worst (derde). Denise behoudt hier haar tweede plaats in het algemeen klassement achter Lucinda Brand.