De Lindeboom in het centrum van Den Burg.
De Lindeboom in het centrum van Den Burg. Foto: Stefan Krofft

"125 jaar gastvrijheid in centrum"

Hotel De Lindeboom in Den Burg bestaat 125 jaar. Het jubileum is gevierd met de uitgave van een magazine over 125 jaar gastvrijheid in het centrum van Den Burg. Die begon in 1896 met de komst van Hotel Texel. Een korte bloemlezing.

Het is een opmerkelijk verhaal uit het verleden en een bijzondere anekdote in het magazine '125 jaar gastvrijheid' over Hotel De Lindeboom. In 1906 - slechts tien jaar na de opening van toen nog Hotel Texel - stond het hotel alweer te koop en leek het snel gedaan te zijn met het huisvesten van gasten op de Groeneplaats in Den Burg. Ook het Schoutenhuys - onderdeel van Hotel Texel - kwam te koop en daar sloeg toenmalig wethouder J.S. Dijt op aan. Hij vreesde dat het Schoutenhuys (vermoedelijk het oudste stenen gebouw van Texel) niet alleen verkocht, maar ook gesloopt zou worden en dat wilde hij voorkomen. Dijt probeerde de raad te overtuigen Hotel Texel (en daarmee ook het Schoutenhuys) te kopen, maar daar ging de raad niet in mee. Wethouder Dijt kocht Hotel Texel vervolgens zelf om het Schoutenhuys te behouden en voorkwam daarmee ook een vroegtijdig einde van het hotel.


De beste man kon in 1907 vermoedelijk niet voorzien dat er anno 2021 een mooi hotelcomplex met 49 hotelkamers, een brasserie, een restaurant (in het Schoutenhuys), de historische Schoutenzaal en de aanpalende Question Plaza in het centrum van Den Burg zou staan. In het magazine wordt uitgebreid aandacht besteed aan diverse facetten van de historie van het hotel dat tot 1959 Hotel Texel heette en vervolgens de huidige naam De Lindeboom kreeg. Dat gebeurde toen de oorspronkelijk De Lindeboom, die iets verderop aan de Groeneplaats stond, werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van toen nog de Boerenleenbank (tegenwoordig de Rabobank). Beide hotels waren op dat moment in eigendom bij de familie Kikkert. De naam werd in eerste instantie 'hotel De Lindeboom Texel' om de associatie met 'Hotel Texel' te houden.



Hotel Texel werd in 1896 opgericht door Jan Flens op de plek waar eerder het gemeentehuis van Texel had gestaan. Het werd in 1907 overgenomen door J.S. Dijt die het in 1921 overdeed aan Jan Janszoon Kikkert. Het hotel was bijna veertig jaar in handen van de familie Kikkert totdat Joop Kikkert het in 1959 besloot te verkopen. Via een paar sprongetjes in de tijd (met aandacht voor de periode dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hotel Texel zaten) komt 1995 in beeld. Dat is het jaar dat de familie Stiekema zijn intrede doet in De Lindeboom. Dat wordt in het magazine omschreven als een tijd dat De Lindeboom (die op dat moment een tijdje leeg stond) weer volop tot bloei komt. 

Familie Stiekema redde leegstaand hotel De Lindeboom in jaren negentig van ondergang


Ed en Aad Stiekema - die sinds 1972 discotheek Question Plaza en nachtcafé het Casino aan de Zwaanstraat runden - moeten in de jaren negentig van de gemeente weg uit de Zwaanstraat en De Lindeboom komt als goed alternatief uit de bus rollen. Samen met hun dochter Cintha en hun toenmalige schoonzoon André Eelman nemen ze (bijgestaan door Paul Krugers) De Lindeboom over. Cintha en André ontfermen zich over hotel en brasserie, Ed en Aadje gaan aan de slag met een nieuwe Question Plaza op de plek waar vroeger de Texelse eierveiling zat en in 1982 de schouwburgzaal werd gebouwd. De Question gaat in 1997 open en floreert dankzij de inzet van de familie Stiekema. Hetzelfde geldt voor het hotel waar de familie vrijwel elk beschikbaar uur van de dag aan besteedt.


In 2002 stappen André en Cintha uit het hotel als hun zoon Jeffrey is geboren en komt De Lindeboom in handen van Partex van Paul Krugers en William Witte. Ed en Aadje gaan met de Question door tot 2005. Het geheel blijft tot 2015 in handen van Partex, waarna alle aandelen overgaan naar Paul en Elisabeth Krugers, de huidige eigenaren. Zij openen in 2016 de nieuwe vleugel aan de zijkant van De Lindeboom waardoor het aantal kamers met 24 stuks groeit naar 49 kamers.


In het magazine - gemaakt door Joop Rommets, Jorinde Veeger, Harry Gerritsma, Stefan Krofft, Ralph Grabowski en Ronald Biesboer en gratis verkrijgbaar bij de balie van De Lindeboom - ook ruime aandacht voor de medewerkers. Een aantal vaste gasten komt aan het woord, gastheer Aris van Zeijlen vertelt hoe hij het vak vroeger leerde bij Joop Kikkert, (oud)-bedrijfsleiders Liedeke IJdens, Marco Schipper en Heino Huizing vertellen over hun werk, Cocky Timmer en Norbert Kager komen aan het woord over de Question en aannemer Paul Buijsman vertelt als huisaannemer over de diverse verbouwingen. Het magazine besteedt aandacht aan het bezoek van koningin Maxima aan De Lindeboom in 2020 en een bezoek dat prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, in 1911 aan Hotel Texel bracht. De prins werd toen met alle egards ontvangen in het hotel waar hij twee nachten sliep. Koningin Maxima was in 2020 in De Lindeboom om te praten met Texelse ondernemers over de coronacrisis en ze sprak er met de initiatiefnemers van de Texel Academy.


Een aantal vaste gasten vertelt hoe zij zich welkom voelen in het hotel. Groot pluspunten zijn de centrale ligging in het centrum van Den Burg, de ontspannen sfeer en de schone kamers. Een van de gasten vertelt diep onder de indruk te zijn van de vriendelijkheid van Texelaars. “Ik heb veel cruises gemaakt in mijn leven waar ik buitengewone service heb ervaren, maar nergens zijn ze zo gastvrij als op Texel.” Het leidt niet zelden tot meerdere bezoeken per jaar aan het eiland waarbij dikwijls familie wordt meegenomen. Dat menig Texelaar voor ontmoeting, vergadering of wat anders geregeld in De Lindeboom neerstrijkt blijft evenmin onbenoemd. De Lindeboom (en dan met name de Schoutenzaal) huisvest de Rotaryclub, de Lions Club, oud-Rotarians en de Jonge Ondernemers. Ook menig andere vereniging vergadert er. De Lindeboom speelt eveneens een rol bij activiteiten op de Groeneplaats zoals de lammermarkt of de Texel Halve Marathon waarbij De Lindeboom de centrale plek van de organisatie is. Paul en Elisabeth spreken in het magazine meermalen over het DNA van De Lindeboom dat de medewerkers met elkaar vormen. Het is de basis van het hotel zoals het nu draait. Zelf houden ze mee de kwaliteit van het geheel in de gaten. Benoemd wordt hoe ze regelmatig even binnenlopen en dat is bewust altijd onaangekondigd vanuit de visie dat de kwaliteit altijd goed moet zijn, ook als zij er even niet rondlopen. En met dat laatste zit het wel goed. “Laatst hebben we een keer onaangekondigd gegeten in Het Schoutenhuys en het was fantastisch. Dan maak ik ook zeker complimenten.”


Hoewel er de afgelopen jaren veel is verbouwd, liggen er nog diverse plannen voor de toekomst, al is het vooralsnog onzeker wat corona brengt. Volgens Paul en Elisabeth is het de bedoeling om een aantal dienstruimten op de begane grond groter te maken, komen er nog vier kamers bij op de eerste etage en staat er een welnessruimte gepland op de tweede etage. Ze willen ook nadenken over een slimmere invulling van de Question tot een eigentijdse evenementenruimte voor maximaal vierhonderd mensen in de stijl van De Lindeboom. "Het bluesfestival, bruiloften, foute party's en zakelijke meetings, iedereen moet zich daar straks thuis kunnen voelen.” Het gezamenlijk DNA beschrijven ze ze echter als het allerbelangrijkste voor nu en in de toekomst. "Een bedrijf is veel meer dan een stapel stenen en de inventaris. Het draait uiteindelijk om de gasten die er verblijven en om de mensen die er werken. Wij kunnen het wel bedenken, maar de medewerkers geven het vorm.”

De huishoudelijke dienst.
Het keukenteam.
Het bedieningsteam.
De medewerkers van de receptie.
Eigenaren Elisabeth en Paul Krugers.