Bietenloof als veevoeder kan volgens Han Lindeboom een voorbeeld zijn van een experiment dat van invloed kan zijn op de stikstofuitstoot
Bietenloof als veevoeder kan volgens Han Lindeboom een voorbeeld zijn van een experiment dat van invloed kan zijn op de stikstofuitstoot Foto: Willem Sangers

“Texel ideaal proefveld voor stikstofaanpak”

Landbouw / Visserij

Landbouwers hebben positief gereageerd op het initiatief van prof. dr. Han Lindeboom Texel aan te wijzen als proefveld voor de stikstofaanpak. Een groep onderzoekers wil op het eiland toetsen of extra maatwerk mogelijk is in het stikstofbeleid. Wat werkt wel en wat werkt toch niet zo goed?

Vorige week woensdag werden agrariërs en andere belangstellenden bijgepraat in een speciale Zoom-meeting. Daarin stelde Lindeboom de gebruikte modellen voor het stikstofbeleid aan de orde. Volgens hem leiden die niet tot een goede beoordeling van de depositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, met name in de kustregio.

Volgens Lindeboom wordt er nog teveel naar de statistieken gekeken en te weinig naar de praktijk. Belangrijk is om meer zekerheid te krijgen over de gebruikte meetcijfers van het RIVM in de kustregio. De metingen zijn daar hoger dan de berekeningen. Het RIVM heeft dit nog niet kunnen verklaren en voegt extra stikstof in de berekeningen toe. LTO Noord onderstreept het belang om dit zo snel mogelijk op te helderen, om..