Afbeelding
Foto: Marie-Anne Ampt

Strandseizoen gaat nooit voorbij

Wie denk aan het strandseizoen denkt misschien al snel aan lekker bakken op je badlaken met af en toe een verfrissende duik in zee. Toch is het strand ook zeker zo aantrekkelijk in alle andere seizoenen van het jaar. Niets is lekkerder dan een kop warme chocomel met slagroom na een frisse strandwandeling bij winterdag.

Juist in de herfst en de winter is het vaak onstuimig, waardoor er van alles aanspoelt. Voor de jutters onder ons is dit dus hét moment om te struinen. Maar na uren in de frisse zeewind is het wel lekker om even bij te komen onder het genot van goede lunch en wat te drinken. Waren er vroeger vooral paviljoens die na het hoogseizoen werden afgebroken, tegenwoordig kun je over bijna de hele Noordzeekant ook 's winters terecht. Doordat er meer dan tien paviljoens aan de Noordzeekant te vinden zijn, is er voor ieder wat wils. Een begrip bij velen is bijvoorbeeld Paal 17 van eigenaar Mark Röpke. Bij paal twintig staan diverse paviljoens waarbij Bries 20 direct in het oog springt. Het paviljoen van Roos Pandelaar en haar partner Huub. In een loungesetting geniet je hier van culinaire hoogstandjes met een prachtig panoramazicht op zee. Zij genieten dit jaar van een winterstop vanaf 20 december, maar beginnen in februari weer vol energie. 

In de buurt van Den Hoorn vind je paal 9. Het paviljoen staat als een burcht bovenop de duinen en heeft hierdoor weer een compleet andere beleving dan de paviljoens die op het strand zelf zijn geplaatst zoals bijvoorbeeld de paviljoens bij strandslagen 12 (seizoenspaviljoen), 15, 19, 20 en Faro 2, op het strand ter hoogte van de vuurtoren. De echte Texelganger zal het weten: ieder paviljoen haar eigen smaak. Zo heb je mensen die zweren bij paal 28, een ander is niet weg te slaan bij Strandpaviljoen Twaalf. Eén ding hebben alle paviljoens gemeen: het is er genieten. En wie niet kiezen kan tussen de paviljoens? Gewoon blijven totdat je ze allemaal hebt bezocht.
Foto: Jasper Ampt.