Afbeelding
Foto: Richard Dekker

De Slufter - bijzonder natuurgebied

De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20ste eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Je vindt er zouttolerante planten als zoutmelde, zeekraal, de geurige zee-alsem en het lamsoor, waarvan de bloemen in de zomer het hele gebied paars kleuren. Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelbroed- en rustgebied beheerd. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Je kunt vanaf de Sluftertrap het pad volgen tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals de eidereend, bergeend en kluut. In de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis.

Op de duinenrij bij de Sluftertrap is een speciaal rolstoel toegankelijk uitkijkpunt vanwaar je goed de bijzondere kwelderstructuur kunt bekijken. Er lopen meerdere wandelpaden door het gebied en je kunt doorlopen tot aan de geul en door naar zee.
Het gebeurt regelmatig dat veel paden drassig zijn of onder water staan. Laarzen of waterdichte schoenen zijn aan te bevelen.

Foto: Richard Dekker