Afbeelding
Foto:

@TXL

Hoi nieuw jaar!

Vandaag 27 december. Nog een paar dagen, dan is het 1 januari. Dit jaar ben ik voor het eerst trots dat ik niet eindeloos terugkijk naar alle hoogte- en dieptepunten. Dat ik per dag leef en wel zie hoe de dingen gaan. Er waren dit jaar voor mij een hoop hoogtepunten. Ook wel dieptepunten. Levenslessen geleerd. Geleerd dat je soms sterker bent dan dat je denkt. Ook als je je soms op je kwetsbaarst voelt. Mezelf beter leren kennen. Maar vooral veel momenten van geluk mogen ervaren. En daar ben ik dankbaar voor. Eén van de dingen die ik dit jaar wel besefte, is dat ik al meer dan tien jaar columns schrijf voor de Texelse Courant. Ik plaats mezelf dan ook officieel bij het interieur. 


We gaan op naar een nieuw jaar met een hoop onzekerheid als samenleving en als mens. We worden geraakt in onze vrijheden en in onze eigen gedachtes. Angst voor polarisatie ligt op de loer en dat in een maatschappij die de afgelopen jaren alleen maar vrijer is geworden en graag wilde laten zien dat iedereen een plekje krijgt met zijn eigen gedachtegoed. We moeten terug naar de essentie en kunnen die niet meer vinden. We waren ook altijd gewend om te rennen. Overal lagen gouden eieren op straat. En die zijn nu zeldzaam. We moeten het weer zonder gouden ei doen, maar wij als gewoontedieren moeten die nieuwe gewoontes weer aanleren. Maar komen we niet het verst als we dat denken over alles en het verkondigen van onze mening eens loslaten? Laat het hoofd eens vrij. 


Zo bedenkt dochterlief dat ze elke avond een zelfbedacht verhaal wil, voornamelijk over het thema prinsessen. Ze maakt een begin, en wij moeten het afmaken. En elke keer rolt er een ander verhaal uit. Als je niet zoveel denkt krijgt het hoofd ruimte. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef Ruimte voor essentie in het leven en geluk. We kunnen een ander niet veranderen. Laat staan de wereld.Voed jezelf met mogelijkheden, dat zijn er meer dan je denkt. Heb je 'm weer, dat woord denken. Tsja, denk daar in die stille januarimaand maar eens over na. 


Ik wens jullie een mooi uiteinde en een prachtig nieuwjaar.


Emily Westdorp