Achter de schermen

Vrolijk kerstfeest

Wat een jaar! En wat is het soms lastig om positief te blijven. Voor de hoofdredacteur van deze krant is dat niet anders. Een stichtelijk praatje van mijn kant gaat dat ongetwijfeld niet veranderen, maar toch hoop ik dat ieder een fijne kerst heeft.


De hele situatie lijkt soms wel eindeloos en het voelt voor mij alsof de regering gewoon aan een rad draait om de nieuwe maatregelen te bepalen. Waar mensen graag houvast willen hebben, lijkt het schip op drift. Als mede-eigenaar van dit bedrijf en beginnend ondernemer is woede en recalcitrantie mij niet vreemd. Ik geloof in de ernst van corona, maar ook ik word schreeuwend gek van de situatie. Ik zeg regelmatig dat ik de maatregelen al minder erg zou vinden als 'Hugo en Mark' gewoon eerlijk zouden zeggen: "Wij hebben ook geen idee waarom, maar we gaan dit en dit doen." 

Ik heb niet de illusie dat ik de coronacrisis ga oplossen en het lijkt me nog minder waarschijnlijk dat de lezer zit te wachten op een uitgebreid verhaal met mijn persoonlijke opvattingen op dit gebied. Ik hoop dat het onderwerp corona voor even vergeten kan worden als men aan het kerstdiner zit. Ik snap het heel goed als mensen met meer dan vier gasten aan een tafel zitten en ik heb daar helemaal geen oordeel over. Misschien is dat wel mijn belangrijkste advies voor de komende dagen. Laten we de oordelen eens even opbergen. Als ik in een Facebookgroep zie hoe iemand een foto plaatst van een medemens die in de auto een jointje rookt, dan stemt mij dat niet al te vrolijk. Als je problemen met iemand hebt, stap dan op diegene af. Daarnaast kun je je afvragen hoe erg dat jointje is en hoeveel last je er van hebt. 

Het hierboven opgesomde riedeltje is toch wel behoorlijk stichtelijk geworden, maar misschien zijn de tijden er ook naar. Ik hoop oprecht dat ieder gewoon een vrolijke Kerst heeft en als er dan toch gemopperd moet worden, is er vast iets in de krant te vinden waar u het niet mee eens bent. Ik zal u gerust stellen, in de volgende krant niet nog een eindejaar column.   


Hoewel het misschien wat cliché is, hoop ik dat we het komend jaar op een wat vriendelijkere manier met elkaar oneens kunnen zijn. Want een discussie mag fel zijn, maar met respect voor elkaars standpunt. Als ik soms de toon van ingezonden brieven zie, denk ik wel eens: 'misschien moet je de brief even een nachtje wegleggen, dan opnieuw lezen en dan pas bedenken of je die wilt opsturen'. Ik ben niet Roomser dan de paus en ook ik trek mijn mond wel eens te vaak open op sociale media. Maar ik probeer te leren en geloof me, soms geeft het heel veel rust om niet te reageren in een discussie. 


Fijne kerst en alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst,


Job Schepers