Vaccinatie.
Vaccinatie. Foto: Aangeleverd

"Meer dan wat er nu mogelijk is, zit er op het moment niet in"

Een locatie is het probleem niet bij de onmogelijkheid om boosterprikken op het eiland te geven. Het zijn de administratieve systemen, de logistiek en de organisatie die een eigen Texelse prikpost op het moment binnen het grotere geheel van de landelijke boostercampagne niet mogelijk laten zijn.

Dat hebben zowel burgemeester Michiel Uitdehaag als wethouder Remko van de Belt (gezondheid) afgelopen week laten weten. Onwil is het zeker niet. Beiden zouden het liefst ook zien dat elke Texelaar op het eiland zelf de 'derde prik' kan krijgen, maar het zit er op het moment niet in. 

Het logistieke zit hem onder meer in het gegeven dat de vaccins (van Pfizer/BioNTech) in een vriezer van min zeventig graden bewaard moeten worden en beperkt houdbaar zijn als ze uit de vriezer zijn gehaald. Volgens de voorwaarden van de GGD moet er altijd een reserve-vriezer van minstens min zeventig graden in de buurt van een prikpost zijn en daar heeft Texel al het voordeel dat het NIOZ dergelijke vriezers in huis heeft. Bekeken vanaf De Cocksdorp (waar de Evenementenhal was aangeboden als priklocatie) is dat echter te ver weg om aan de voorwaarden van de GGD te kunnen voldoen. Daarnaast werkt de GGD voor de boosterprik landelijk met een gecompliceerd administratief systeem waarvoor een goede beveiligde computerverbinding moet zijn. Het goed kunnen checken van de QR-codes van mensen die de derde prik komen halen, is eveneens een belangrijke voorwaarde. "Het is dus niet alleen de locatie waar het om draait", aldus Van de Belt. "We hebben de afgelopen weken al hemel en aarde bewogen om prikken voor Texelaars van tachtig-plus en voor Texelaars van 60 tot 80 jaar op het eiland mogelijk te maken (in het gemeentehuis, red), maar meer zit er niet in." 

Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag moet ook naar het grotere geheel worden gekeken om iedereen zo snel mogelijk de boosterprik te kunnen toedienen. De GGD heeft daarvoor in Noord-Holland Noord alle beschikbare mensen ingezet op de vier vaccinatieposten in de regio (Den Helder, Middenmeer, Alkmaar en Hem) om de vaart erin te houden. Op de vier locaties worden op het moment meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven voor een gebied (tussen Texel, Alkmaar en Enkhuizen) waar in totaal ongeveer zeshonderdduizend mensen wonen.

Wethouder Van de Belt hoopt dat Texelaars zelf in de gaten houden wanneer hun geboortejaar aan de beurt is om vervolgens - als het zover is - een afspraak voor de boosterprik te maken.