Manda Bergsma en dochter Sandra Koopmans.
Manda Bergsma en dochter Sandra Koopmans. Foto:

"Via cursus voetreflexologie ging er een wereld voor me open"

Circa duizend mensen studeerden af bij Manda Bergsma in de 33 jaar dat zij voor de School voor Voetreflexologie actief is geweest. Ze schreef er een boek over ("33 jaar School voor Voetreflexologie") om haar ervaringen met anderen te delen.

Er gaat een wereld voor haar open als Manda, die sinds 1991 op Texel woont, in de jaren tachtig een cursus voetreflexologie voor fysiotherapeuten volgt. Voetreflexologie is de leer dat alles in het lichaam met de voeten verbonden is en dat er met het uitoefenen van massage op de voeten wat gedaan kan worden aan gezondheidsklachten. De kennismaking bevalt Manda zo goed dat ze in 1988 achter haar toenmalige woning in Hilversum een les- en praktijkruimte realiseert. Ze start de School voor Voetreflexologie naast de jazzballetschool waar ze in 1975 al mee begonnen is. 

De lessen in voetreflexologie werden op meerdere plekken gegeven (onder meer op Terschelling) en na de verhuizing naar Texel gaat Manda ook op het eiland lesgeven. Dat blijkt een goede zet: voor de deelnemers is het prettig om letterlijk het vasteland achter zich te kunnen laten. Manda beschrijft hoe haar leerlingen zich op Texel volledig op de lessen kunnen richten en alle aandacht voor elkaar hebben. De school ontwikkelt zich en in 1999 mag de School voor Voetreflexologie een HBO-erkenning in ontvangst nemen van de FONG (federatie van opleidingen in de natuurgeneeswijzen). Het zijn meerjarige opleidingen die worden aangeboden. Pittig volgens één van de studenten die in het boek aan het woord komt, maar ontzettend leuk om als groep maandelijks met elkaar in touw te zijn. In 2011 wordt de HBO-erkenning ingetrokken als een serie HBO-opleidingen opnieuw worden beoordeeld en dat is zeer onterecht in de ogen van Manda. "Weg enthousiasme, weg energie."

Haar dochter Sandra Koopmans, ook opgeleid als voetreflexotherapeut en actief in Den Hoorn springt bij en zorgt er samen met Manda voor dat de school blijft functioneren. De belangstelling blijft. "In de eerste jaren hadden we veel verpleegkundigen, fysiotherapeuten en sportmasseurs die de voetreflex wilden integreren in hun bestaande praktijk. De laatste jaren zagen we meer mensen die geen vooropleiding hadden en de gehele vierjarige opleiding wilden volgen om een eigen praktijk te beginnen." Na 33 jaar worden de opleidingen afgebouwd, maar cursussen en nascholingsweekend blijven. In het boek niet alleen een terugblik, maar ook ervaringen van Manda over behandelmethoden en vermogen van mensen om te herstellen.