Arjen Boerhorst en Steven Bakker, de gaande en komende voorzitter van Stichting Samen één Texel.
Arjen Boerhorst en Steven Bakker, de gaande en komende voorzitter van Stichting Samen één Texel. Foto: Jeroen van Hattum

'Mooi om vertrouwen van anderen te krijgen'

Hij begon in 2010 als 'de benjamin' van het bestuur totdat hij in 2015 voorzitter werd van Stichting Samen één Texel. Per 1 januari stopt Arjen Boerhorst ermee en neemt Steven Bakker de voorzittershamer over.

Het was in 2015 een onverwachte start voor Arjen. Hij was al beoogd voorzitter van Samen één Texel, maar werd het van de ene op de andere dag na het plotselinge overlijden van Wim Eelman in het voorjaar van 2015. Het werd ook een vliegende start, want Samen één Texel zat midden in een proces om Steunstichting St. Jan als fonds op naam bij Samen één Texel te integreren.


Arjen legde zich als voorzitter onder meer toe op het professionaliseren van het bestuur van de stichting (met ANBI-status) die een vermogen van 7,5 miljoen beheert. Dat is opgebouwd uit onder meer erfenissen en legaten van Texelaars en beleggings-, pacht- en huuropbrengsten van land en andere bezittingen. De opbrengsten van het vermogen worden besteed aan projecten die de vitaliteit van het eiland ten goede komen. Onder leiding van Arjen werd de afgelopen jaren ook gewerkt aan een vermogensbeheerplan om de bezittingen zo goed mogelijk te beheren.


De scheidend voorzitter zegt met trots terug te kijken op diverse projecten waaraan de stichting tijdens zijn bestuursperiode heeft bijgedragen. Dat was onder meer een donatie van €225.000,- om de bouw van de Schuttehof en de Schuttehoek in Den Burg mogelijk te maken, een donatie van €175.000,- voor de renovatie van de Gollards en een donatie van €64.000,- voor een nieuwe keuken in de Gollards zodat Tafeltje Dekje kon blijven bestaan. De stichting financierde extra maaltijdboxen voor Tafeltje Dekje en een presentje voor alle vrijwilligers. De stichting stond bij aanvang eveneens achter de komst van het hospice. Arjen: "Wat ik ook prachtig vond, is dat er namens de stichting vroeger wekelijks voor een bloemetje op de balie van de Gollards werd gezorgd." 

Voortzetten

Steven wil als nieuwe voorzitter het werk van zijn voorgangers voortzetten en verder uitbouwen op het gebied van zorg en welzijn. Dat blijft vanuit de gedachte uit de jaren zeventig toen Samen één Texel werd opgericht met de vermogens van de Bakker Keijserstichting en het Algemeen Weeshuis Texel: maatschappelijke doeleinden op het eiland steunen. Hij hoopt dat Samen één Texel organisaties die een project voor ogen hebben kan helpen en hij hoopt ook dat mensen in dergelijke gevallen een beroep op de stichting doen. "Dan kijken we graag mee wat we kunnen betekenen. We zijn er om net even een kontje aan projecten te geven, zodat ze mogelijk worden. Dat kunnen grote projecten zijn, maar ook kleine initiatieven." De stichting richt zich op jeugd, ouderen, mantelzorgers, huisvesting voor zorg- en welzijnmedewerkers en kleinschalige projecten die Texelaars met dementie ten goede komen.  Arjen vertrekt per 1 januari uit het bestuur van Samen één Texel en wordt opgevolgd door Jacco Boersen van Voedselbos Texel (voorheen de Zelfpluktuin). Hij neemt vanaf volgend jaar de rol van Steven als penningmeester over. De andere bestuursleden van Samen één Texel zijn Vera Graaf, Ingrid Witte en Nico Zoetelief. Als laatste handeling mocht Arjen het Palmfonds (voor zorg en welzijn op het eiland) als vierde fonds op naam binnen Samen één Texel in ontvangst nemen. "Het is mooi als je dat vertrouwen van anderen krijgt."