Adventstuintje.
Adventstuintje. Foto: Stella Maris

Stella Maris houdt op valreep

gezamenlijk ontbijt

Net als op veel andere scholen schoven de leerlingen van Stella Maris in Den Burg afgelopen vrijdag al aan voor het kerstontbijt. Door de vervroegde kerstvakantie was niet alleen de kerstviering eerder: ook de adventtijd op de vrije school was korter dan anders. De adventtijd is doorgaans een bijzondere periode op school.

 Advent maant ons om stil te zijn en te wachten op het wonder van Kerstmis. December is de donkerste tijd van het jaar, de dagen zijn kort en de nachten lang. We worden naar binnen geduwd: letterlijk onze huizen in, figuurlijk naar ons hart. In deze donkere periode steken we kaarsen aan. Met Kerstmis komen we aan op het stiltepunt. De dagen en nachten blijven kort even lang: de 12 heilige nachten. Daarna worden de dagen weer langer en de nachten korter.

Adventstuintje

Op de vrije school maken we in de adventsperiode voor de kleuters een adventstuintje. De kinderen volgen een spiraalvormig pad naar een brandende kaars in het midden. Ze nemen een appel mee waar een kaars in zit. Met de brandende kaars steken ze hun eigen lichtje aan, dat ze in het tuintje neerzetten.

Muziek in de zaal

In de adventtijd zijn er op de maandagen muziekochtenden in de grote zaal van de school. Alle kinderen en ouders zijn dan vanaf 8:15 uur welkom om heel stil te komen luisteren naar musciserende kinderen, leraren of anderen. Om 8:45 uur gaan de kinderen naar de klas en de ouders naar hun eigen bezigheden van die dag.


De adventtijd wordt afgesloten met een kerstspel, opgevoerd door medewerkers van het Maartenhuis, Stella Maris en Novalishoeve; De ‘gewone' viering van advent en kerst kon helaas dit jaar opnieuw niet doorgaan, maar gelukkig is het jaar vrijdag toch nog gezamenlijk afgesloten met een feestelijk ontbijt.