Afbeelding
Foto:

De kant langs

Vuurwerk


Rotjes, strijkers, kanonslagen, Chinese matten en ander knalwerk mogen dan in de ban zijn gedaan, aan vuurwerk dezer dagen geen gebrek. De Wezentuin leek wel oorlogsgebied. Het Glazen Paleis moest het ontgelden, de pui van het beeldbepalende bouwwerk in het park werd zelfs ontzet. De schade loopt in de papieren.


Nieuws of… “Zoiets moet je toch niet in de krant zetten!”, sprak een lezer op verwijtende toon. “Die lui die dit op hun geweten hebben kicken daar op. Doodzwijgen is veel beter.” Te laat, nieuws gaat tegenwoordig snel, het bericht stond al online. Anders zou ook deze bezorgde Texelaar er waarschijnlijk niet van hebben geweten. Wellicht dat het bericht bruikbare tips oplevert en kunnen de daders worden bestraft.


Er was meer vuurwerk: de wethouder moest voortijdig weg. En nog wel op initiatief van zijn eigen partij, die hem een motie van wantrouwen in zijn maag splitste. Ook dit nieuws werd met gemengde gevoelens ontvangen.


“Texels Belang moet in de aanloop naar de verkiezingen nog even het eigen straatje schoonvegen”, sneerde iemand. En: “Het is wel duidelijk wie er straks wethouder wil worden.” Maar ook sympathie. “Dit had al veel eerder moeten gebeuren.” Maar hoe nu verder? Komt er wel een opvolger? Wethouder of kop van Jut? Je moet er maar zin aan hebben.


Hoe dan ook, straks mogen we allemaal weer te stemmen. De vraag is nog: wordt het een afrekening over de afgelopen vier jaar, laten we ons leiden door mooie beloften, stemmen we principieel of strategisch? In de raadpleging van TipTexel.nl las ik dat de helft van de deelnemers nog geen idee heeft op welke partij. Dat wordt nog wat. 


Het gaat wel ergens over. Neem de raadsvergadering van woensdag. Dankzij één besluit kreeg ik donderdag tijdens overleg in de bibliotheek een gebakje voorgeschoteld. Het zou best kunnen dat gelijktijdig bij Artex de champagnekurken knalden. Aanleiding genoeg, de raad zette het licht voor het cultuurcentrum op groen. Eindelijk een nieuw onderkomen voor Artex, de bieb, Young4Ever en Radio Texel.


Over de invulling van de locatie Thijsseschool dus geen vuurwerk meer. Nu nog die van d’Ouwe Ulo. Menig Texelaar trok bleek weg bij het lezen over de plannen van een geheimzinnig drietal voor woonappartementen en een supermarkt op die plek. Ter geruststelling: die supermarkt gaat er volgens mij niet komen. Maar huizen, dat weet ik zo net nog niet.


In Wat ik zeggen wou de oproep tot behoud van de voormalige Zeevaartschool. Die bestond van 1912-1913 tot 1933. Nadien was het ULO school, dorpshuis en nu alweer jaren Artex en Young4Ever.


Als brugklasser heb ik er nog les gekregen. Alweer bijna een halve eeuw geleden. Toen was het al een ouwe zooi. Ik waagde me niet op de trap naar boven, uit angst er doorheen te zakken. Bovendien gingen er geruchten dat bepaalde docenten het op de zolder “met elkaar deden”. Het idee... Achteraf had ik wel een kijkje willen nemen op het platform bovenop dat marktante middenstuk. In de tijd van de Zeevaartschool moet daar een groot kompas hebben gestaan.


Natuurlijk zou het zonde zijn om zo'n gebouw te slopen. Maar ja, mij kun je niet rekenen. Als mijn moeder voorheen na nieuwjaar ons kerststalletje wilde opbergen, ging ik daar uit protest demonstratief voor liggen.  


Gerard