Duurzaam niet zelfde als energie-neutraal


“Duurzaam”, vermeldt de brochure van de nieuwbouwprojecten aan de Kantoorstraat. Maar wat is duurzaam? 

Duurzaam blijkt in dit geval niet hetzelfde als energie-neutraal. De maximaal twee PV-panelen voor elke appartement zijn bij lange na niet voldoende om de woning van genoeg energie te voorzien. Onder het totale elektrische energieverbruik van een appartement wordt verstaan: verwarming, sanitair en persoonlijk energieverbruik, gebaseerd op het gemiddelde van 1, max. 2 bewoners per appartement.

Volgens berekeningen zijn daarvoor per appartement zeven panelen nodig. Vijf te weinig dus. Tekort kWh per jaar: 2.640 kWh x 0,23 euro/kWh (gemiddelde elektraprijs) = € 600,= (ruim) per jaar tekort opbrengst per appartement.

Postcoderoos

Er is ook voor deze woningen een andere, indirecte of virtuele mogelijkheid om energieneutraal te zijn: de postcoderoos. Hierbij investeert de woningeigenaar in zonnepanelen elders. Zo draaien er op Texel al meerdere zonnedaken: De Hal, Tuincentrum Van de Werve, Hoeve Vrij en Blij en Plassendaal.

In De Cocksdorp, De Koog en Oudeschild zijn zonnedaken voor de Postcoderoos in voorbereiding. Esther Krijnen van InnoFundNL, samen met Texel4Trading en de gemeente initiatiefnemer, meldt dat Texelaars met de postcode 1791 hierin kunnen participeren. “Dit biedt wellicht ook mogelijkheden voor eigenaars van een appartement en winkelpanden aan de Kantoorstraat”, meldt Krijnen.

Meer informatie bij Esther Krijnen, tel. 06 553 318 81 of e-mail info@innofundnl.nl of bij Energiepunt/Texel Energie.