De 4-jarige Jacob zingt 'Vader Jacob' bij de nieuwe kerkklok.
De 4-jarige Jacob zingt 'Vader Jacob' bij de nieuwe kerkklok. Foto: Jeroen van Hattum

Spreuken voor nieuwe klok van Den Hoorn

De kerktoren van Den Hoorn heeft sinds dit weekend zijn langverwachte tweede klok. De nieuwe klok - die de naam Jacob heeft gekregen - kwam vrijdag naar het eiland en werd zaterdag in de klokkentoren gehesen naast de circa zeshonderd jaar oude Mariaklok.

De tweede klok werd donderdag gegoten bij klokkengieter Simon Laudy in het Groningse Finsterwolde en kwam vrijdag aan het eind van de middag naar het eiland. Het gieten zou aanvankelijk in het openbaar gebeuren op het dorpsplein in Den Hoorn, maar dat kon niet doorgaan als gevolg van de coronamaatregelen. De Jacobsklok zou aanvankelijk zelfs al in december 2020 op het dorpsplein worden gegoten, maar ook toen stond corona in de weg.


Vrijdagmiddag was er een officieel moment in de kerk waarbij diverse Texelaars volgens traditie spreuken uitspraken boven de nieuwe klok om ‘Jacob’ een behouden bestaan te wensen. Dat waren Jacob Lap (de oudste Jacob van het dorp), de 4-jarige Jacob Duinker (de jongste Jacob van Den Hoorn), Kees Boon (van de Stichting Klok voor Den Hoorn), dominee Anne Kooi en wethouder Remko van de Belt. De nieuwe klok wordt eigendom van de gemeente die eigenaar is van de kerktoren. Gewenst werd onder meer dat de klok minstens vijfhonderd jaar in de toren mag hangen en dat hij eenheid in het dorp mag bevorderen. De 4-jarige Jacob zong ‘Vader Jacob’ bij de klok.

Muntje

Beiaardier Arie Abbenes uit Den Hoorn, die samen met Jan Mooren en Kees Boon aan de basis van de nieuwe klok stond, had donderdag bij de gieting in Finsterwolde al een spreuk uitgesproken en daar volgens traditie ook een koperen muntje in de gietmal geworpen. De vervaardiging was in handen van Simon Laudy en Merijn Klugkist die volgens goed gebruik hun initialen op de klok hebben achtergelaten. Er staan ook een paar inwijdingskruisjes op als verwijzing naar het katholieke verleden van de Hoornder kerk voordat het een protestantse kerk werd en er zit een afbeelding van een St Jacobsschelp op, zodat de klok als beginpunt voor een wandeling naar Santiago de Compostella kan worden beschouwd. Er zijn opnames gemaakt van het gieten en daar wordt volgens Abbenes later een film van gemaakt, zodat iedereen het proces kan zien. Hij was lovend over de klankkleur van de nieuwe klok.

Zaterdag ging de klok naar boven, waarna Fiet van Beek, voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente WaalKoogDenHoorn, hem voor het eerst in werking stelde. De Jacobsklok slaat om het kwartier en op het hele uur slaan beide klokken tegelijk. De onderliggende techniek is recent vernieuwd. Er hangt nu een klokcomputer in de toren die iedere minuut een signaal krijgt van een stipt uurwerk uit Frankfurt, zodat het uurwerk op het Hoornder kerkje precies de juiste tijd aangeeft. Kort voor de komst van de nieuwe klok brak de oude ketting van de Mariaklok waardoor die een nieuwe ketting krijgt. In de klokkentoren van het Hoornder kerkje is altijd ruimte geweest voor een tweede klok. Volgens de ene lezing is er daadwerkelijk een tweede klok geweest en zou die rond 1571 door de Watergeuzen zijn weggehaald. Volgens een andere lezing is er nooit een tweede klok geweest, omdat die bij de bouw van de kerk al zou zijn wegbezuinigd. Hoe dan ook, sinds zaterdag hangt Jacob naast Maria die sinds 1444/1448 in de Hoornder kerk hangt. Tijdens het uitspreken van de spreuken werd opgemerkt dat Den Hoorn nu de enige kerk op Texel is met twee klokken in de kerktoren.