Tessa Maat bij de oven met een zojuist gebakken taart.
Tessa Maat bij de oven met een zojuist gebakken taart. Foto: Jeroen van Hattum

Al snel verschillende soorten taart maken

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Tessa Maat, ik ben 20 jaar oud en ik woon in Oudeschild bij mijn vader (Martin) en mijn moeder (Petra). Ik heb nog een broer, maar die woont niet meer op Texel, die is verhuisd naar Den Oever. Sinds een paar maanden heb ik verkering met Aron de Wit. 



Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in Den Burg op de Vuurbaeck. Toen ik 3 jaar oud was, zijn wij eind 2004 verhuisd naar de Heemskerckstraat in Oudeschild. Toen zat ik al op de peuterspeelzaal in Oudeschild. Ik heb mijn lagereschooltijd op de Bruinvis doorgebracht, vervolgens ben ik naar de OSG in Den Burg gegaan om mijn VMBO – Kader te volgen. Nadat ik cum laude geslaagd was voor mijn opleiding ben ik naar het Horizon College in Heerhugowaard gegaan om te beginnen aan mijn opleiding tot zelfstandig werkend banketbakker. Ik ben in 2020 voor mijn opleiding geslaagd.

Zoals de huizenmarkt nu is, is het lastig op jezelf te gaan wonen



Wat voor werk doe je?

Ik werk bij Vispaleis Van der Star als verkoopmedewerker voor 4 dagen in de week. Daarnaast heb ik aan huis een eigen bakkerij ’T Bakkertje van Skil. Ik ben begonnen met voornamelijk cupcakes te verkopen maar na een paar weken kreeg ik verschillende aanvragen voor dripcakes en verschillende soorten thema taarten, maar ik maak ook graag een lekkere slagroomtaart.



Vanwaar je keuze voor een eigen bakkerij?

Ik was klaar met mijn opleiding, het was corona en ik werkte elke week in de viswinkel, maar ik wilde toch wel wat met mijn papiertje doen. Het is zonde om er niks mee te doen als je het wel heel leuk vindt om te doen. Ik had gesolliciteerd op een vacature voor banketbakker maar door corona werd dat niks. Ik speelde al een tijdje met de gedachte om naast mijn werk taarten te gaan bakken op bestelling. In september 2020 heb ik besloten om ’T Bakkertje van Skil op te starten. Ik kreeg van veel mensen positieve reacties en de bestellingen begonnen binnen te komen. Ondertussen maak ik veel verschillende soorten taarten en cupcakes met verschillende thema’s. De taarten die ik voornamelijk maak zijn dripcakes, Red Velvet taarten, bruidstaarten en fondanttaarten voor verschillende gelegenheden zoals kinderverjaardagen, babyshowers, gender reveals, bruiloften en jubileums.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd houd ik ervan om te sporten. Dit doe ik minimaal 3 keer in de week in de sportschool of door een balletje te slaan op de tennisbaan. Verder geniet ik ervan om in de zomer heerlijk naar het strand te gaan om te genieten van de rust. In de weekenden ben ik vaak met vrienden gezellig een drankje doen en ik vind het leuk om uit te gaan (als het kan).



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind de mensen op Texel over het algemeen heel aardig en nuchter. Ik vind het leuk als ik mensen tegenkom en je maakt even een praatje of je groet elkaar als je elkaar tegenkomt op de fiets. De klanten van ’T Bakkertje zijn altijd heel enthousiast en geven goede feedback aan mij. Soms krijg ik foto’s van de mensen voor wie de taart is en krijg ik complimenten over hoe het eruit ziet en dat ze het lekker vinden smaken. Daar word ik altijd blij van en dat doet mij goed.



Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

Ik vind dat de tradities op Texel moeten blijven zoals bijvoorbeeld de Meierblis en Ouwe Sunderklaas. 



Wat zou er op Texel anders mogen?

Betaalbare huizen bouwen voor starters. Ik zou graag over een paar jaar op mezelf willen gaan wonen, maar zoals de huizenmarkt er nu uitziet wordt dat een lastig verhaal. Dat is zonde omdat veel jongeren vertrekken van dit mooie eiland en het eiland alleen maar meer vergrijst. 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind dat de mensen in de zorg een grote pluim verdienen. Het is voor hen een zware tijd en echt niet makkelijk. 



Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Gelukkig was ik al bijna klaar met mijn opleiding en hoefde ik niet veel les online te volgen. Ook kon ik toen niet naar mijn werk, gelukkig hadden mijn ouders bedacht dat er in maart 2020 een grote schuur met overkapping in onze tuin moest komen. Nu ben ik niet de allerhandigste, maar wel handig genoeg en gelukkig konden mijn vader en opa wel een paar handen gebruiken, dus in het begin van de coronatijd was ik lekker aan het klussen in onze tuin. Toen in mei alles weer een beetje openging, kon ik weer aan het werk voor een paar dagen in de week. Dat werd langzaamaan weer 4 dagen in de week. Toen speelde al het idee om ’T Bakkertje van Skil op te zetten. Sindsdien heb ik het lekker druk op zowel mijn werk als met de taarten. Natuurlijk mis ik wel het uitgaan op zaterdag met vrienden maar gelukkig kon dat van de zomer even voor een paar weken.



Hoe kijk je tegen het toerisme op Texel aan?

Ik vind het wel erg druk op Texel in het hoogseizoen. Ik snap dat veel mensen van Texel willen genieten en dat het belangrijk is voor onze economie, maar er is ook een grens en ik vind dat wij die nu toch echt wel bereikt hebben. 



Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar hoop ik dat ik een huis heb gevonden op dit mooie eiland en dat ’T Bakkertje gegroeid is en dat ik dan een paar jaar later een eigen bakkerij met tearoom kan openen.



Wie zou je graag in een volgende ‘Eiland van…’ willen zien?

Ik zou in de volgende editie graag Kelly Vonk willen zien. Zij heeft haar eigen bedrijf Kelly Dynamics. Ik sport graag bij haar en zij heeft vast veel meer hierover te vertellen.