De priklocatie die begin dit jaar in de TXL sporthal was.
De priklocatie die begin dit jaar in de TXL sporthal was. Foto: Jeroen van Hattum

GGD kan een extra priklocatie er op het moment niet bij hebben

Het is een verhaal dat vermoedelijk niet iedereen wil horen, maar het 'boosteren' van zestigers en zeventigers op Texel wordt niet vervroegd en er komt geen eigen prikpost op het eiland waar Texelaars van 18 tot 60 jaar de derde prik tegen het coronavirus kunnen halen.

Zoveel valt op te maken uit de berichten die van gemeentezijde en GGD-zijde over de derde prik op Texel zijn verspreid. GGD Hollands Noorden, verantwoordelijk voor de priklocaties in de regio, is het meest helder in de bewoordingen: volgens de gezondheidsdienst is het "op dit moment organisatorisch onmogelijk om in deze fase snel kleinere priklocaties in te richten.


De booster is volgens de GGD ook beduidend meer dan enkel het zetten van een prik. "Er zit een gecompliceerd administratief traject aan gekoppeld, dat niet zomaar door een andere partij of huisarts kan worden overgenomen (denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van een goed werkende QR-code)." Volgens de GGD wordt op het moment al het beschikbare personeel ingezet op de vier reguliere grote priklocaties in de regio (Den Helder, Middenmeer, Alkmaar en Hem om "zo snel en zo efficiënt mogelijk een zo groot mogelijke doelgroep te bedienen." Op de vier locaties worden tot meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven. De GGD krijgt daarbij ondersteuning van diverse zorginstellingen en ook medewerkers van de teststraten van de GGD zijn tijdelijk naar de priklocaties gehaald om daar mee te werken. Met andere woorden: binnen het grotere geheel van de derde prik heeft de GGD alle tijd en energie nodig om bij de vier bestaande priklocaties de vaart erin te houden zodat de hele Noordkop (inclusief Texel) binnen afzienbare tijd de booster kan krijgen. 


Soortgelijke bewoordingen gebruikte burgemeester Michiel Uitdehaag woensdagavond tijdens de raadsvergadering. De GGD moet al de nodige extra's verrichten om de boosters te zetten en dan is volgens de burgemeester een extra bovenop alle extra's, in de vorm van een eigen priklocatie op het eiland voor de GGD net even iets teveel van het goede. Het prikken van zestigers en zeventigers in het gemeentehuis in Den Burg blijft staan (van 6 tot en met 10 januari) al heeft de GGD een algemene oproep gedaan aan iedere Texelaar die een oproep krijgt om een afspraak voor één van de bestaande priklocaties aan de overkant te maken. Voor Texelaars van 18 tot 60 jaar geldt sowieso dat zij voor de derde prik naar één van de vaccinatielocaties aan de overkant moeten gaan.