Chocomel en slagroom voor de bewoners van de Gollards.
Chocomel en slagroom voor de bewoners van de Gollards. Foto: Jeroen van Hattum

Warme chocomel voor Gollards

Ter plekke zelf de chocomel inschenken zat er als gevolg van de corona niet in, maar Theo en Rosalien Hin van melkveebedrijf De Fan in Oosterend konden vrijdagochtend wel chocomel en slagroom bij de Gollards afleveren.

Dat deden ze in het kader van een landelijke actie van FrieslandCampina dat 150 jaar bestaat. De leden-melkveehouders van de coöperatie vieren het jubileum door deze dagen warme chocolademelk aan te bieden aan bewoners van verzorgingshuizen.


Bij de Gollards gebeurde dat buiten in verband met de coronamaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Activiteitenbegeleidster Connie Bakker van de Gollards nam de chocomel en de slagroom in ontvangst namens de bewoners van het verzorgingshuis.


Theo en Rosalien lieten bij het aanbieden weten dat FrieslandCamina met ruim 10.000 leverende bedrijven de grootste zuivelverwerker in Nederland is waar per jaar ongeveer 10,5 miljard liter melk wordt verwerkt. 

Theo en Rosalien hadden speciaal voor de bewoners nog een praatje voorbereid om kort uiteen te zetten hoe Texel tot 1987 zijn eigen melkfabriek kende (de Eendracht, tegenwoordig de Texelse bierbrouwerij) en vervolgens samenging met melkfabrieken in Ursem, Opmeer en Lutjewinkel. Later volgde aansluiting bij Campina in het zuiden en sinds 2008 is het zuivelcoöperatie FrieslandCampina nadat Campina en Friesland Foods met elkaar samengingen.


Op Texel zijn 35 boerenbedrijven aangesloten bij FrieslandCampina en die zijn per bedrijf goed voor gemiddeld 900.000 liter melk per jaar. Bij melkveebedrijf De Fan aan de Nestweg staan 110 melkkoeien en zijn circa 30 pinken(1 tot 2 jaar) en circa 30 kalveren aanwezig. Theo en Rosalien leiden het bedrijf samen met zoon Melroy en zijn vrouw Maaike.


De twee vonden het mooi om de chocomel en de slagroom te schenken.  "We willen vanwege het 150-jarig bestaan van de zuivelcoöperatie graag wat extra's doen en dan is het leuk om onze oudere bewoners wat extra aandacht te geven.”