Impressie van de Tuunen, met rechts de locatie van de woningen in het (nieuwe) Marserf.
Impressie van de Tuunen, met rechts de locatie van de woningen in het (nieuwe) Marserf. Foto: Gemeente Texel

Ontwerpcompetitie vijftien huizen Marserf

In de Tuunen wordt volop getekend aan een wijkje dat nog moet worden ingevuld. Programma Marserf omvat negen middeldure huurwoningen, vier middeldure koopwoningen en twee dure koopwoningen.


De raad heeft deze opzet in juli gekozen uit vier varianten. En volgde daarmee het advies van het college: “De beste mix voorzien, passend bij de woningbehoefte op Texel en bij het Beeldkwaliteitsplan.”

Eerder werd voor die plek gesproken over vijftien vrije sector huurwoningen, maar bij het maken van de grondexploitatie bleek volgens b en w dat de percelen daarvoor niet geschikt waren. De huurwoningen moeten minimaal vijftien jaar verhuurd blijven. Voor koopwoningen geldt een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.

De huurwoningen mogen worden aangeboden tot een prijs van €1050,- per maand, de middeldure koopwoningen tot €325.000,- en de dure koopwoningen tot €600.000,-. Allemaal onder de koop- en huurprijsgrens, dus alleen voor Texelaars met een huisvestingsvergunning.

De gemeente heeft voor Programma Marserf een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Na weging van de verschillende voorstellen zijn er drie gegadigden door de eerste ronde gekomen. Een daarvan is een ontwikkelcollectief waarin lab03 een van de ontwerpers is. Met als kernbegrippen: harmonie met de omgeving, gemeenschappelijk, duurzaam en innovatief. In het ontwikkelcollectief zitten (landschaps)architecten, een stedenbouwkundige, een ontwikkelaar en een CPO procesbegeleider met op afroep ondersteunende disciplines.

“We willen dit project samen met mensen van het eiland maken. Van, voor en met Texelaars”, vertelt Wouter de Haas van lab03. “De begrippen gemeenschap en buurtskap moeten wat ons betreft zoveel mogelijk terugkomen in dit plan. Ook de huurders kunnen meedenken over het ontwerp

Een oproep aan Texelaars die hun eigen woningen door Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO) zelf willen ontwikkelen. De advertentie leverde tot dusver zestien gegadigden op. Texelaars of met een binding met het eiland. Enkele reacties: “Opgegroeid op Texel, na de studie terug, samen ondernemen, bouwen en muziek maken.” Andere opmerkingen: “Een mooie Texelse gemeenschap, iets eigens nalaten aan de jeugd, door Texelaars gebouwd, ook voor toekomstige generaties.”

De Haas: “Nu we door de eerste ronde heen zijn, gaan we een ontwerp maken. We gaan in gesprek met de gemeente en willen in gesprek met de mensen die zich hebben aangemeld. Die willen we graag leren kennen. Zo krijg je een mengeling van kopers, huurders en professionals bij elkaar. Texelaars kennen de plek, en wij hebben ervaring om dit soort gemeenschappelijke projecten tot een goed einde te brengen. Mochten er meer gegadigden zijn, dan kunnen zij zich aanmelden via email marserf@lab03.nl.

Het lukte de redactie niet te achterhalen wie de andere twee gegadigden voor Marserf zijn. 

Een betrokken Texelaar die signaleert dat er (ook) veel behoefte is aan koopwoningen, vraagt zich af of het niet verstandig is om, in plaats van negen middeldure huurwoningen in Marserf, koopwoningen te bouwen, bijvoorbeeld voor starters. Maar deze keus is gemaakt op basis van een raadsbesluit, aanpassing daarvan is dus aan de raad.