Licht definitief op groen voor bouw nieuw cultuurcentrum

De kogel is door de kerk; de gemeenteraad heeft woensdagavond definitief ingestemd met de komst van het Thijssehuis op de plek van de Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg.

Alleen VVD stemde tegen en dat is vanwege de kosten van het cultuurcentrum. De raad heeft €8,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de bouw van het cultuurcentrum waar Artex, Young 4 Ever en de biblliotheek samen verder gaan. De raad stelde daarnaast een extra investeringskrediet van €240.000,- beschikbaar, zodat ook Radio Texel zijn intrek kan nemen in het Thijssehuis. De exploitatie van het cultuurcentrum, dat eigendom wordt van de gemeente, komt in handen van de Stichting Thijssehuis waarvan de directeuren van Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek het bestuur gaan vormen. Radio Texel wordt huurder van de stichting.


Voor de inrichting van het Thijssehuis zijn Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek verantwoordelijk en daar is naar verwachting een bedrag van zeven tot negen ton voor nodig. De drie organisaties hebben bij meerdere fondsen aanvragen ingediend om de inrichting te financieren. In 2018 stelde Harry Vlek aan het Texelfonds al een bedrag van vijf ton beschikbaar voor de inrichting van het cultuurcentrum. Dat was onder de voorwaarde dat de gift niet in mindering komt op de bouwkosten, maar binnen het verschil kan maken tussen een basisvoorziening en de ambitie om te komen tot een zo compleet mogelijk cultuurcentrum.


Bedoeling is dat het Thijssehuis straks deels wordt geëxploiteerd uit de inkomsten van Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek (waaronder de subsidie van de gemeente) en deels door verhuur van ruimten in het gebouw aan derden. In het businessplan dat voor het Thijssehuis is opgesteld, wordt gesproken van een opbrengstenkant die 'behoudend' is geraamd, zodat de drie hoofdgebruikers een gezonde basis hebben om vanuit hun bestaande inkomsten en nieuw te genereren inkomsten het Thijssehuis in de toekomst goed kunnen exploiteren. Volgens het businessplan moet voor dienstverlening in het nieuwe centrum worden samengewerkt met (lokale) ondernemers. "Commerciële activiteiten zijn mogelijk, maar de Texelse cultuur is het hoofddoel." Dienstverlening in het gebouw moet voldoen aan de mededingingswet en commerciële activiteiten moeten zorgen voor inkomsten om de culturele non-profit programmering te financieren. Het college heeft eveneens gesteld dat er geen sprake kan zijn van concurrerende activiteiten met lokale (horeca)ondernemers. Het gebouw staat er naar verwachting over twee jaar.