Wethouder Kooiman valt over Emmalaan

Wethouder Edo Kooiman heeft woensdag voor de tweede keer in zijn bestuurlijke loopbaan voortijdig de aftocht als wethouder moeten blazen.

Texels Belang diende tijdens de bespreking van de Emmalaan in de raadsvergadering een motie van wantrouwen in tegen de eigen wethouder. De motie werd gesteund door negen van de veertien raadsleden (CDA, D66, Texel 2010 en GroenLinks). De  VVD en de PvdA steunden de motie niet. Raadslid Henry Soyer (GL) onthield zich van stemming.

Fractievoorzitter William Witte (TB) stelde dat de wethouder geen invoelingsvermogen met de gemeenschap toont, geen wethouder is die dicht bij de burger staat en ook geen wethouder is die goed met de raad communiceert. Directe aanleiding was een uiteenzetting van de wethouder dat niet gaat lukken om de Emmalaan al in juni 2022 aangepast te hebben als gevolg de procedures die het college bij een aanbesteding moet doorlopen. Volgens Witte was versnelling wel mogelijk (had hij nagezocht op internet), waarna hij stelde dat de wethouder zijn voorwerk niet had gedaan.  De raadsleden van VVD en PvdA vonden het geen pas hebben dat Texels Belang de eigen wethouder aan de kant schoof op een moment dat ze met zijn allen bezig waren om de Emmalaan alsnog goed te krijgen. Jur Schuiringa (VVD) vond het niet kunnen hoe TB met Kooiman omging ('fatsoen moet je doen'). Nils Lely (PvdA) had de indruk dat er sprake was van een interne ruzie en dat TB het juiste moment had afgewacht om van de eigen wethouder af te komen. 

Bij de partijen die de motie steunden klonk het geluid dat er sprake was een optelsom van kwesties zoals de Kogerstraat, Zanddijk, de Hoofdweg en de Emmalaan waar niet alles soepel was verlopen. De wethouder kreeg ook het verwijt geen grip te hebben op Gemeentewerken dat als 'een eiland' in de gemeentelijke organisatie werd omschreven.

Kooiman trad in 2013 ook al eens af toen hij nog wethouder voor Texel 2010 was. De komende tijd moet blijken hoe zijn plek in het college tot aan de verkiezingen in 2022 wordt ingevuld.