Wat ik zeggen wou

Vaccineren


Wie zich verheugt over Texels hoge inentingspercentage zou eigenlijk ook blij moeten zijn dat 13 procent van de Texelaars blijft waken over het eigen immuunsysteem. Niets aan het menselijk organisme dient met groter voorzichtigheid te worden benaderd dan het superfijn gekalibreerde mechaniek dat ons van nature voor ziekteverwekkers behoedt. 


Genoemde 13 procent der Texelaars is gevrijwaard van de schadelijke gevolgen van inenting die de farmaceutische industrie zelf op een rijtje heeft gezet. Niet al te zichtbaar weliswaar maar zichtbaar genoeg voor wie wil weten wat er van de inenting te verwachten valt. Op de entstoffen rust slechts een noodgoedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Daarmee is hun toepassing volgens artikel 8 van EU-verordening 507 (2006) gebonden aan stringente voorwaarden. Die voorwaarden zijn in Nederland en elders omzeild. Dat zou ons, burgers van de Europese Unie, te denken moeten geven. De media hadden hier bovenop moeten zitten.


De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft van de zomer op haar site toegegeven (en meteen weer uitgewist) dat inenting infectie en transmissie niet kan voorkomen. De balans van nut en risico slaat daarmee door naar risico. Als Nederland de trend volgt van Amerika, Israël en IJsland zal ons eiland de 13 procent van de bevolking die zich niet heeft laten inenten nog hard nodig hebben. In Amerika en Israël gaan de ogen al langzaam open.


Ik zou er voor willen pleiten in de naaste toekomst de gelederen te sluiten in plaats van als kemphanen tegenover elkaar te gaan staan.


Tsipora Pereira,
De Cocksdorp