Wethouder Kooiman bij opening van het fietspad door de Eierlandsche Duinen in juni.
Wethouder Kooiman bij opening van het fietspad door de Eierlandsche Duinen in juni. Foto: Gemeente Texel

Vertrek valt uit lucht

De kwestie Emmalaan verdiende niet de schoonheidsprijs en er waren de afgelopen vier jaar vaker kwesties zoals de Kogerstraat, de Zanddijk en recent nog de Hoofdweg. Toch kwam het aftreden van wethouder Edo Kooiman behoorlijk onverwacht.

De wethouder had het woensdagavond niet makkelijk: hij had een gemeenteraad tegenover zich die hem unaniem oplegde om de Emmalaan opnieuw in te richten, VVD-raadslid Jur Schuiringa reageerde vrij fel met de opmerking 'u nadert een bepaald temperatuurtje bij me' nadat de wethouder een ongewenst antwoord had gegeven en er lag een 'motie van verlegenheid' van GroenLinks te wachten waarin tot zelfreflectie van het college met betrekking tot de Emmalaan werd opgeroepen. GL-raadslid Rikus Kieft zei bewust geen motie van wantrouwen te hebben opgesteld, maar de eigenbedachte 'motie van verlegenheid' zodat iedereen (raad en college) naar de eigen rol zou kijken.

Die motie van wantrouwen kwam er echter alsnog en wel uit de koker van Texels Belang, de partij van Kooiman sinds 2014. Fractievoorzitter William Witte kondigde de motie aan nadat hij tijdens een schorsing overleg met zijn fractiegenoten had gehad. Er volgde een nieuwe schorsing om de motie op te stellen en er hing meteen een andere sfeer in de vergadering.

Texels Belang gaf aan zich te kunnen vinden in woorden van Veronne Koot (voorheen Texels Belang, nu CDA) dat de wethouder onmacht toonde bij het meenemen van de raad als lekenbestuur in dossiers. De TB-fractie sprak zelf van een wethouder die geen inlevingsvermogen met de Texelse samenleving heeft, niet dicht bij de burger staat en ook niet goed met de raad communiceert. 

Politiek gezien leek er even een bijzondere situatie te ontstaan toen VVD en PvdA aangaven niet mee te gaan in het scenario van Texels Belang om vlak voor de verkiezingen de eigen wethouder te laten vallen. Ze vonden het ook absoluut niet sjiek hoe TB met Kooiman omging. Dat bood politiek gezien de ruimte aan de andere partijen om wethouder Kooiman overeind te houden met als bij-effect dat de fractie van TB in zijn hemd zou staan, maar dat gebeurde niet. De motie van wantrouwen kreeg steun met de argumentatie dat er sprake was van een optelsom van kwesties. 

Het betekent al met al dat wethouder Kooiman voor de tweede keer voortijdig de aftocht blaast. De eerste keer was in september 2013 toen hij nog wethouder van Texel 2010 was. Toen hield Kooiman de eer aan zichzelf nadat zijn positie onhoudbaar was geworden, nadat hij met Texels Belang in gesprek was gegaan om bij de verkiezingen van 2014 een overstap te maken. Toen hing zijn vertrek al langere tijd in de lucht, nu kwam zijn vertrek vrijwel volledig onverwacht uit de lucht vallen.