Het stuurhuis van de Schulpengat wordt de haven van Oudeschild binnen gevaren.
Het stuurhuis van de Schulpengat wordt de haven van Oudeschild binnen gevaren. Foto: TESO

Corona zorgde voor uitstel van plannen van TESO, maar geen afstel

Mocht de brug in Den Helder defect raken, dan kan sinds de installatie van de noodbrug in augustus 2020 direct worden uitgeweken naar deze noodaanlanding. Op Texel is dat al langer het geval.


Zaken die door corona werden uitgesteld, zijn alsnog aangepakt. Zoals de verbouwing van het hoofdgebouw op Texel, waar de horecagelegenheid en de toiletruimtes zijn vernieuwd. Ook de bouw van het tentoonstellingspaviljoen van het stuurhuis van de Schulpengat bij schipbreuk- en juttersmuseum Flora, die "on hold" was gezet, is inmiddels in volle gang. Bedoeling is dat de tentoonstelling in de zomer van 2022 kan worden geopend.

Uitgesteld werd ook een project dat het mogelijk maakt dat logiesverstrekkers en verhuurbemiddelaars hun gasten bij een boeking een bootticket kunnen aanbieden, met toegang op basis van automatische kentekenherkenning. Inmiddels is dat systeem alsnog ontwikkeld en zullen de betrokkenen hier binnenkort over worden geïnformeerd.

Een test in Den Helder met gebruik van de busbaan voor het bufferen van het afgaande voertuigenverkeer (na vertrek van de bus) resulteerde in het sneller kunnen lossen van een volle veerboot. Deze proef krijgt geen vervolg omdat de provincie verwacht dat de vernieuwing van de verkeersinstallatie op de N250 mogelijk een hetzelfde effect zal hebben.

De verkoop van online tickets steeg van 44,1 tot 62 procent. Dit laat zich verklaren doordat de voertuigautomaten naar tevredenheid werken, evenals de verkoopmodule op de website van TESO en de oproep om wegens Covid-19 vooraf een bootticket aan te schaffen en zo het persoonlijk contact te vermijden.

Tegenvaller deed zich voor tijdens de dokbeurt van de Texelstroom, dat uitliep als gevolg van schade aan de dual fuel-motoren. De schade kon worden hersteld, maar het onderzoek naar de exacte oorzaak loopt nog. Zolang dat niet is afgerond, wordt niet op CNG (gas) gevaren, om te voorkomen dat opnieuw schade ontstaat.

Ondanks dat door drukte in zomer regelmatig versneld moest worden overgevaren, kon de Texelstroom dankzij "peakshaving" met gebruikmaking van de batterijen met een inzet van gemiddeld 1,5 motoren per vaaruur worden volstaan (Wagemaker gem. 2,4 motoren). Per voertuig realiseerde de Texelstroom een energiebesparing van 22 procent ten opzichte van de Wagemaker. Door nieuwe LED-verlichting op de Wagemaker hoeven de dieselgeneratoren jaarlijks 37.400 KWh minder energie op te wekken.