Uitsnede van de omslag van het boek "Virusvrees" van Astrid Witte.
Uitsnede van de omslag van het boek "Virusvrees" van Astrid Witte.

"Virusvrees" mix ernst en humor

“Virusvrees”, het nieuwe boek van Astrid Witte, gaat over de invloed van corona op ons dagelijks leven. “Ik heb geprobeerd het humoristisch te benaderen, zonder af te doen aan de ernst van de situatie.” Wanneer het coronavirus uitbreekt, zijn hoofdpersonen Theo en Trudy allang gewend dat ze hun dochter en kleinkind niet vaak zien. Die zijn namelijk geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Enigszins stuntelend houden ze contact door middel van beeldbellen. Ondertussen wordt het leven in het seniorencomplex door de virusuitbraak steeds beperkter. Boodschappen doen is een heel avontuur en online bestellen blijkt ook geen succes. 

Theo probeert zich met zijn hypochondrische trekjes zo goed mogelijk aan alle regels te houden. Trudy trekt zich nergens iets van aan en spreekt gewoon met haar medebewoners af in het park. Maar wanneer er een paar kennissen sterven en de situatie in Nederland steeds nijpender wordt, begint ze de ernst in te zien.

Het coronavirus is een actueel en omstreden onderwerp. “Ik vond het interessant om te zien hoe mensen reageren als hun dagelijkse leven ineens niet meer zo dagelijks is. Bijvoorbeeld de run op wc-papier, best wel absurd. We zijn in Nederland over het algemeen niet zo gewend aan extreme situaties en als we even uit evenwicht worden gebracht, brengt dat meteen veel teweeg. Ik vond het ook belangrijk om wat er allemaal gebeurd is in deze periode vast te leggen in een boek.”


Virusvrees is voor €17,50 te koop in de Texelse boekhandels.