Nieuwe huizen mogen niet meer op het gas en vragen extra stroom. Opwekken kan niet overal.
Nieuwe huizen mogen niet meer op het gas en vragen extra stroom. Opwekken kan niet overal.

Nieuwe appartementen geen gas, wel een pittige stroomrekening

Nieuwe woningen mogen niet meer worden voorzien van een gasaansluiting. Door gebruik van een warmtepomp en elektrisch koken stijgt het elektriciteitsgebruik fors. Stroom kan met zonnepanelen worden opgewekt, maar niet overal.


Zoals bij de nieuwe appartementen van de Jelleboog. Per appartement kunnen daar maximaal twee zonnepanelen van minimaal 330 Wattpiek worden aangesloten. Lang niet voldoende om in de volledige energiebehoefte te voorzien. De rest moeten de bewoners afnemen van het energiebedrijf. De maandkosten lopen mogelijk op tot €200,-. Dat bedrag komt dus bovenop de financieringskosten.

Waarom worden dit geen energie nul-woningen? Volgens ontwikkelaar en bouwer Tuin voldoen de woningen aan de energie-eisen in het Bouwbesluit en is er op het dak geen ruimte voor meer zonnepanelen. Dat kan bij verkoop gevolgen hebben voor de waarde van het appartement. Want ook de volgende eigenaar kan niet meer panelen plaatsen. 

Had de gemeente niet wat strenger moeten of kunnen zijn? De omgevingsvergunning is in 2020 ingediend en verleend. Op basis daarvan werd het hele gebouw beoordeeld op de zogeheten BENG-voorwaarden (Bijna Energie Neurale Woningen). Dat voldoet. In die berekeningen zijn de twee zonnepanelen overigens nog niet meegenomen. Dat is dus nog een plusje. Na 1 januari 2021 zijn de BENG-normen aangescherpt en moeten ook afzonderlijke appartementen aan de eisen voldoen. 


Rikus Kieft (GL) vindt het een gemiste kans: “Je kunt je afvragen of de ontwikkelaar niet wat ambitieuzer had moeten zijn. Waarom hebben ze hier bijvoorbeeld niet voor een collectief verwarmingssysteem gekozen? Dit is ook een voorbeeld van hoe je als overheid achter de feiten aanloopt. De gemeente heeft sinds 2002 veel nagelaten. Veel particulieren hebben uit eigen beweging het nodige gedaan aan energiebesparing en –opwekking. Maar het zijn druppels op een gloeiende plaat. Voorkom dit in de toekomst. Als gemeente kun je strengere regels maken en daarvoor ook geld beschikbaar stellen. We weten welke doelen we in 2050 moeten bereiken. Laat daar voor de huizen op Texel een goeie doorrekening op los. Energie-opwekking is hier een probleem. Maar met isolatie kun je nog 20 tot 45 procent inhalen. Het wordt wel geroepen, maar we doen er niets aan. Reken uit wat het kost en zorg dat je daar voor de lage inkomens geld voor beschikbaar stelt."