Oproep tot zelfreflectie raad en college in proces rond Emmalaan

Raad en college moeten komen tot zelfreflectie van de eigen rol met betrekking tot het proces dat tot de komst van de gedeelde rijbanen op de Emmalaan in Den Burg heeft gesteld.

Dat de strekking van een ‘motie van verlegenheid’ die GroenLinks gisteren heeft ingediend voor de raadsvergadering van komende woensdagavond. Volgens GL moeten raad en college lessen trekken uit het proces en de uitkomst van de zelfreflectie delen met Texelaars. 


De partij baseert zich onder meer op de vele reacties waarin Texelaars hun verbazing en verontrusting over de Emmalaan kenbaar maakten. Uit onderzoek van Antea bleek eind oktober dat de weg op zich niet onveiliger is geworden sinds de komst van de gedeelde rijbanen, maar dat 77 procent van de ondervraagde fietsers zich wel zorgen maakt over de veiligheid op de Emmalaan.


GroenLinks roept het college ook op om te onderzoeken of het college voldoende leiderschap heeft getoond. De partij vraagt het college het resultaat van dat onderzoek voorafgaand aan de eerstvolgende raadsvergadering met de raad te delen. Volgens GL dienen de wethouders in ieder geval leiderschap te tonen en is het aan de raad om kaders te stellen en te controleren wat het college doet. De partij doet in de motie tevens een algemene oproep aan Texelaars om de raad kritisch te blijven volgen. "Als wij daar aspecten dreigen te missen of niet voldoende belang toekennen, spreek ons dan aan. Dat is belangrijk in een levende democratie en daarin heeft elke Texelaar een stem.”