Afbeelding
Foto:

De kant langs

Uitgelekt


Uitgelekte notulen overleg van b en w:


Michiel: “Zeg wethouders, nu deze periode op z’n einde loopt en de verkiezingen in het vooruitzicht zijn, wordt het hoog tijd voor enige zelfreflectie. En als ik héél eerlijk ben: we hebben er deze periode niet veel van gebakken.”


“Enkele voorbeelden waar het mis is gegaan: Het wordt drukker en voller op het eiland, mensen zijn het spuugzat. Wij kunnen wel stug volhouden dat het aantal bedden onder de 47.000 zit, niemand die dat nog gelooft. We staan voor idioot.”


“Intussen zijn kampeerders van De Driehoek geveegd door Eurocamps. Wie stonden erbij en keken ernaar? Inderdaad, wij. Kunnen wij niks aan doen, maar toch. Er voltrekt zich nóg een megaprobleem: gebrek aan personeel. In hotels, restaurants, winkels, de zorg, de techniek, noem maar op. Wie krijgt de schuld? Het college.”


“En dan huisvesting. Alle onze mooie beloftes ten spijt is het woningtekort nooit zo groot geweest als nu. Jonge Texelaars staan in de kou. Wie vonden het oké dat nieuwe huizen van Erf van Den Burg, de Jelleboog en elders etc. ook aan overkanters mochten worden verkocht? En dat kopers voor de Jelleboog geen starterslening kunnen krijgen?”


Moet ik doorgaan? Het debacle van de Emmalaan, de miscommunicatie rond de herinrichting van de Kogerstraat, Kerkstraat, de Zanddijk, de Postweg, etc. Een blamage! En als klap op de vuurpijl het vernietigende rapport van de Rekenkamer over Duurzaamheid. Een dikke onvoldoende! Wat denk je dat er met de verkiezingen gebeurt? Jullie kunnen het schudden. Tenzij jullie het beeld laten kantelen. We moeten toch ook iets goeds hebben gedaan?”


Edo: ‘’Ehhhh, wel degelijk. Welke wethouder van fietspaden harkt zelf het beton? Dat ik deze periode kan afmaken en geen motie van wantrouwen aan mijn broek heb gekregen is sowieso een topprestatie.”


Hennie: “Ik hoor steeds gejammer over geld. Maar wat denk je van mijn begrotingen? Al vier jaar sluitend. Ik heb aangedrongen op strengere regels voor B&B. Maar daar wilde de raad niet aan. Met als gevolg dat er steeds meer huizen worden opgekocht en ingericht als B&B. Ten koste van het woningbestand. Had niet gehoeven, als de raad naar mij had geluisterd!”


Michiel: “Politici die luisteren? Keep on dreaming Hennie! Wel jammer dat dit niet zo naar de Texelaars is gecommuniceerd.” Remco: “Hoho, ík ga over de communicatie. Collegebesprekingen zijn geheim. Hiervan komt niets naar buiten. Wat denken jullie trouwens van het Thijssehuis, het nieuwe cultuurcentrum? Bij de officiële opening ga ik geen lintje knippen maar blokfluit spelen. Zal ik jullie alvast een voorproefje geven?”


Michiel: “Neuhhh, oefen maar lekker thuis. Allemaal leuke voorbeelden, maar niet waar de kiezers warm voor lopen. Daarvoor moeten jullie uit een ander vaatje tappen. Iets geniaals, waar alle Texelaars blij van worden.”


Edo: “Ik heb een idee. We geven ze Ouwe Sunderklaas terug. Dat levert stemmen op.” Hennie: “Zou je dat wel doen? We worden al twee jaar niet meer in de zeik gezet. Een verademing.” Remco: “Hoe wil je dat doen?” Edo: “Héél simpel. We houden het volksfeest gewoon midden in de zomer. Geen corona, leuk voor de toeristen en iedereen heeft het veel te druk om lelijke stukjes over ons te bedenken.” Michiel: “Geniaal. Zegt het voort!”


Gerard