Politiek wil nog niet besluiten over haven

De politieke partijen willen het beheer- en exploitatieplan voor de haven van Oudeschild nog niet bespreken zolang er onzekerheid is over de afkoopsom van Rijkswaterstaat.

Dat hebben de zeven politieke partijen in de gemeenteraad gezamenlijk aan het college laten weten. Het beheer- en exploitatieplan plus  een meerjarenonderhoudsplan voor 2021-2057) staan op de agenda van de raadsvergadering van komende woensdag.

De gemeente en Rijkswaterstaat zijn al jaren met elkaar in overleg over de afkoopsom die het Rijk aan de gemeente wil betalen om de jaarlijkse vergoeding voor de haven af te kopen. De haven was tot 1 december 2008 eigendom van het Rijk en werd daarna eigendom van de gemeente. Afgesproken werd destijds dat het Rijk tien jaar na de overdracht de jaarlijkse vergoeding kon afkopen en in dat proces zitten Rijk en gemeente nu.


Er is echter nog geen duidelijkheid over de hoogte van de afkoopsom. Het college is uitgegaan van een bedrag van €16,15 miljoen. Dat is gebaseerd op een voorgestelde afkoopsom van €13,95 miljoen plus een aanbod van het Rijk om dat bedrag te verhogen met €2,2 miljoen. Bij het schrijven van het beheer- en exploitatieplan was er echter nog geen duidelijkheid over de definitieve uitkomst van die onderhandelingen en daar willen de politieke partijen toch eerst zekerheid over hebben. “We wisten dat dit plan eind van dit jaar naar de gemeenteraad zou komen, maar we hadden ook verwacht dat er tegen die tijd zekerheid was over de afkoopsom. Dat is helaas niet het geval.” 

De politieke partijen zeggen eerst akkoord te willen gaan met de resultaten van de onderhandelingen plus een definitieve afkoopsom voordat ze willen instemmen met het beheer- en exploitatieplan voor de haven. Ze willen zowel de hoogte van de afkoopsom als het toekomstige beheer- en exploitatieplan ook eerst voorleggen aan de Auditcommissie om de raad advies te geven. De Auditcommissie is een commissie die kijkt naar rechtmatigheid en doelmatigheid en die kijkt of de gemeenteraad aan zijn controlerende verantwoordelijkheid kan voldoen.

Op het moment is in de gemeentelijke begroting jaarlijks circa negen ton opgenomen om de kosten van de haven van Oudeschild te kunnen voldoen. Bedoeling is dat dat bedrag op termijn wel omlaag gaat (op basis van het beheer- en exploitatieplan) door meer inkomsten uit de haven halen. Het college heeft de raad gevraagd om instemming met het plan en om het college opdracht te geven de exploitatie van de haven om te buigen naar een kostenneutrale operatie door het recreatief ontwikkelen van omliggende havenpercelen (zoals verwoord in de havenvisie). Het college vraagt ook opdracht om op zoek te gaan naar aanvullende gebruikers van de haven en om een ander tarievenbeleid te gaan voeren.