Zijn we extra gaan besparen op energie?
Zijn we extra gaan besparen op energie? Foto: Gerard Timmerman

Energie: dikke trui en thermo ondergoed

Zijn we sinds de stijging van de prijzen voor gas en elektriciteit (extra) op energie gaan besparen? 

"We besparen al jaren en hebben alles al geïsoleerd, dus ik weet eigenlijk niet wat we nu nog moeten doen", "De isolatie heb ik al lang geleden gedaan en ik hoop nog meer te kunnen doen", 'Ja, maar niet vanwege de prijzen maar om zoveel mogelijk uitstoot van CO2 te voorkomen", "Kachel staat iets lager",  "Kleine ingrepen zijn al gedaan. En je kan moeilijk in het donker in de kou gaan zitten", "Thermostaat graadje lager, korter douchen", "Ja, ik ben nog niet zo lang lid van Texel energie. Het wordt duurder, ook heb ik als 87-jarige het altijd heel koud, maar ik heb dikke truien en plaids genoeg om me te verwarmen. Verwarming eerder uitzetten 's avonds", "Ik gebruik de houtkachel vaker dan voorheen",  "Ik gebruik een infraroodkussen om mezelf te warmen in plaats van de cv aan te zetten", "Ik heb een houtkachel en stook op eigen snoeihout", "Thermo ondergoed",  Verwarming woning gecompartimenteerd", "Vloer, raam , muur isolatie. benzine auto ingeruild voor elektrische auto", "Wasdroger en magnetron niet vervangen toen ze stuk gingen. Kan prima zonder blijkt."

Wordt er ook energie opgewekt? "Vanaf volgend jaar zonnepanelen", "We zijn ermee bezig: zonnepanelen, warmtepomp (later als het beter betaalbaar is)", "Isoleren", "Wij hebben met de buren een buurtschap oplossing bedacht voor de opwekking van energie". 

Texel in 2030 volledig duurzaam? "Dat zou wel eens tijd worden. En dan niet met een enorm windmolenpark want er zijn voldoende alternatieven. Het zou fijn zijn als de Texelaars beter geholpen worden met het isoleren van hun huis. Dat is de eerste winst. Er zijn wel veel projecten maar van de subsidieregelingen word je niet blij: je moet twee aanpassingen doen wil je recht hebben op subsidie. Niet iedereen kan dit", "De gemeente heeft beloofd dat Texel in 2020 energie neutraal zou zijn, waar blijft die belofte? Waar blijft de gemeenteraad?"