Marjolein Schoo: "Je moet je steentje bijdragen anders kan een wedstrijd of een leuk uitje niet doorgaan."
Marjolein Schoo: "Je moet je steentje bijdragen anders kan een wedstrijd of een leuk uitje niet doorgaan." Foto: Jeroen van Hattum

Op Texel altijd alles dichtbij huis gehad

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben van ’76 en woon sinds mijn 22ste in Oudeschild, samen met mijn lieve vriend Ron van der Slikke en 3 heerlijke kinderen Donna, Rosanne en Dylan. Ik ben gek op honden en wij hebben dan ook een Jack Russel Holly.


Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in 'de 99' in Den Burg en heb daar altijd met heel veel plezier gewoond samen met mijn ouders en broer. Er woonden heel veel kinderen en we speelden altijd in de speeltuin of in het bossie erachter. Soms gingen we auto’s tellen aan de Bernhardlaan met een stoeltje zittend op de stoep. Toen ging er nog niet zoveel voorbij als nu... Later zijn mijn ouders gescheiden en helaas is mijn vader in 2013 overleden, een groot gemis. Toen ik naar de OSG ging, hadden we een heel clubje (allemaal met een brommer) waarmee we in de Lieuwstraat bijeen kwamen. Wat hebben we toen een lol gehad. Hier heb ik Ron ook leren kennen. Samen gingen we met een hele groep richting de J’Elleboog, in de bovenbar samen met de boeren en de vissers. Dat was een supercombinatie. Ik heb altijd alles dichtbij huis gehad. Zelfs voor school ben ik naar Den Helder gegaan want van het eiland ging ik echt niet af. Ik heb de MEAO/ROC gedaan, eerst de secretariële kant en daarna heb ik stage gelopen bij de Rabobank waar ik wel honderden acceptgirokaartjes heb ingetypt.


Als je zelf klaar staat voor een ander krijg je er veel voor terug

Wat voor werk doe je?

Ik ben gaan werken bij Cleaning Texel, bij de familie Schlepers toen nog, toen die begonnen met het schoonmaken van groene containers. Ik was kind aan huis. Later heb ik ongeveer 5 jaar bij de VVV gewerkt met hele gezellige collega’s en superleuke uitjes. Daar pikte de toenmalige directrice me uit om de administratie te gaan doen en dat was een hele goede zet. Ik ben namelijk gek op cijfertjes. Ik heb de MBO-opleiding administratief gedaan in de avonduurtjes. In 1998 gingen we naar Oudeschild en later kon ik een baan krijgen bij RAB in Oudeschild. Daar kon ik mij verder richten op de administratie want in de hoogtijdagen zaten we bij RAB op 80 vestigingen. Dat ging uiteindelijk niet goed en daar werd ik na 12 jaar ontslagen vanwege een grote reorganisatie. Net niet mijn 12,5 jarig jubileum gehaald en ook heel veel lieve collega’s die ik moest missen. Mensen onderschatten wat het met je doet als je je baan kwijt raakt. Gelukkig kwam ik in 2017 bij het NIOZ waar ik een hele leuke baan heb en waar veel mogelijkheden zijn voor scholing en ontwikkeling. Hier doe ik samen met een leuke groep collega’s de financiële administratie en de salarisadministratie. Bij het NIOZ werken zoveel verschillende mensen, iedereen heeft zijn eigen verhaal en mag zijn wie hij is. Daar hou ik van. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Mijn vrije tijd breng ik het meest door met man en kinderen. Vooral de hobby’s van de kinderen en daarbij het vrijwilligerswerk nemen aardig wat tijd in beslag. Ik ben voorzitter bij de gymvereniging in Oudeschild en penningmeester bij het dorpshuisbestuur/dorpscommissie. Dit doe ik al heel wat jaartjes en hierdoor heb ik leuke mensen leren kennen. Toen ik net in Oudeschild kwam wonen, nam mijn buurvrouw me mee richting het vrijwilligerswerk en zo ben ik een beetje in het dorp beland en leer je al meer mensen kennen. Omdat de kids hobby’s hebben, vind ik dat je dan ook je steentje bij moet dragen anders kan een wedstrijd of een leuk uitje niet doorgaan. En als je het samen doet, is het gezellig en veel handen maken licht werk. Met de meiden van de gymvereniging doen we vaak een drankje achteraf en dat is altijd heel gezellig. Met Oud en Nieuw sluiten we het jaar af met het bezorgen van de oliebollen door Oudeschild en daarna proosten we samen op het nieuwe jaar. Daar heb ik nu al zin in.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als je zelf klaar staat voor een ander dan krijg je er ook veel voor terug. Als er iets is, kan ik altijd bij mijn vrienden en buren terecht en dat is harstikke fijn. Een praatje op de buurt, een gezellige barbecue of nazitten bij vrienden in de viswinkel dat kan hier allemaal en het is goud waard!


Wat moeten er blijven zoals het is?

Wat ik fijn vind aan Texel is de schone lucht en dat alles zo dichtbij is. Wat hebben we een geluk om hier te wonen met de zee, het bos en het strand. Alles op loopafstand of lekker op de fiets. Als wij naar De Cocksdorp moeten, vinden we dat al ver weg, maar we zijn gewoon heel erg verwend. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind het ook wel eens te druk op Texel, dan kan ik amper bij het NIOZ komen omdat de rij auto's tot aan Zuidhaffel staat. En dan hebben we ook al twee enorme boten. Maar mensen komen graag naar Texel en dat is logisch. Wat van mij wel mag stoppen, is dat mensen met veel geld hier op ons eiland de huizen/panden opkopen en er nog rijker van willen worden. Als mensen hier een bestaan willen opbouwen is dat prima, maar strooien met je vele geld hoeft van mij niet.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Hospice Texel. Vorig jaar is opa Nico overleden, hij was erg ziek en wilde eigenlijk niet uit zijn eigen huis. Totdat hij in het hospice kwam. Hij is daar zijn laatste dagen nog heel goed verzorgd en we konden nog even op visite ondanks corona. Hulde voor deze mensen die dit bedacht hebben!



Hoe heb je de coronatijd beleefd?

In coronatijd zijn we in het begin echt veel buiten geweest, het weer was heerlijk, het eiland was voor ons alleen. Het thuiswerken met de kids thuis was wel even lastig, maar ook weer heel gezellig. We gingen sporten voor de TV en de Slockdownquiz was ook geweldig. Met mijn vriendinnenclubje hadden we ludieke acties en stuurden we elkaar grappige filmpjes of brachten we bij elkaar verrassingspakketjes. Voor mijn verjaardag hadden ze een hele puzzelrit uitgezet. Dat is toch fantastisch.


Wat doe je over vijf jaar? 

Over 5 jaar werk ik nog steeds bij het NIOZ. Misschien kijken we nog wel eens uit naar een ander huis als de woningmarkt niet meer zo op slot zit. De kids gaan al meer hun eigen weg en Ron en ik gaan dan misschien een keer samen op vakantie.


Volgende 'Eiland Van...'? 

Daar nomineer ik Tessa Maat voor. Ik ken haar van de viswinkel en ze heeft haar eigen bedrijfje 't Bakkertje van Skil'. Ze heeft hier vast veel over te vertellen.