Alternatieve variant van Ouwe Sunderklaas in 2020 in De Cocksdorp.
Alternatieve variant van Ouwe Sunderklaas in 2020 in De Cocksdorp. Foto: Aangeleverd

"Denk bij Ouwe Sunderklaas aan eigen verantwoordelijkheid"

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft een algemene oproep gedaan aan Texelaars om tijdens Ouwe Sunderklaas de eigen verantwoordelijkheid op het gebied van corona in acht te nemen.

Ouwe Sunderklaas is komende zaterdag 11 december, maar kan als gevolg van corona voor de tweede keer op rij niet op traditionele wijze worden gevierd. Als gevolg van de coronamaatregelen moet de horeca vanaf 17:00 uur dicht zijn en moet er bij het betreden van de horeca een QR-code getoond worden. In huiskamers mogen maximaal vier bezoekers worden ontvangen (met uitzondering van personen tot 13 jaar), waardoor het lastig wordt om het feest op traditionele wijze te vieren.


Naar verwachting gaat er zaterdag wel iets gebeuren en de burgemeester doet een oproep daarbij de basismaatregelen in acht te nemen. “Zoek geen drukte op, houd afstand en draag een mondkapje. Bescherm jezelf en anderen. En respecteer elkaars keuzes.” Uitdehaag zegt het te snappen dat iedereen had uitgekeken naar een ‘normale’ Ouwe Sunderklaas, maar stelt dat het virus nog volop aanwezig is en dat daar rekening mee moet worden gehouden. De gemeente liet eerder weten dat ieder Texels dorp Ouwe Sunderklaas op eigen wijze organiseert en dat het aan de organisaties zelf is om te bepalen of het speulen praktisch haalbaar is onder de voorwaarden die zaterdag gelden.


Het speulen wordt volgens de Coronawetgeving gezien als een evenement. "Evenementen mogen wel plaatsvinden, maar onder voorwaarden: bezoekers van 13 jaar en ouder moeten een coronatoegangsbewijs (de QR-code) laten zien. Een evenement moet plaatsvinden op een afgesloten locatie, er moet een gezondheidscheck plaatsvinden en bezoekers hebben een toegangskaart nodig.” Een evenement mag tot 17:00 uur duren. Bij excessen dan wel zaken die uit de hand lopen, wordt er gehandhaafd.