Anders bekeken...

Knippen en plakken


Met de tong uit de mond en kleur op de wangen zit ze naast me aan tafel. Op haar knietjes weliswaar, want oma's tafel is nogal hoog. Ja ze mag knippen; de kleine handjes proberen het gekleurde papier in stukjes te knippen. Een pot lijm staat ernaast, spannend allemaal.


Knippen is een beweging maken en kijken wat je doet en wat je uiteindelijk wil knippen. Ik kan me herinneren dat er een soort van knipdameskunstenaarsgroepje was op het eiland. Moeder Wieten had - als ik me niet vergis - de leiding. Ongelooflijk mooie dingen werden er geknipt; prachtige taferelen met zwanen en letters en namen voor felicitaties. De vrouw van dokter Coutinho maakte zeer verfijnd een soort van stambomen. Zij liet het ook zien op de folklore als ze daar bezig waren met ieniemini-schaartjes.


Floor en ik zijn meer van het grove werk; een stempeltje erbij en het wordt een leuke kerstkaart. Dit jaar maakte papierkunstenaar Geertje Aalders prachtige decemberzegels. En u zal het niet geloven, maar ze maakte dit door papier te knippen en daarmee een verhaal te vertellen. Elke postzegel hoe klein ook is een verhaal op zich. Zeer kunstig. Toen ze zeven jaar was, kreeg Geertje een klein schaartje van haar oma die zag dat ze handig en creatief was. Ze werkt hier vele jaren en studies later nog steeds mee.


Kerstkaarten maken is heerlijk. Ik doe het al jaren met foto’s, ook een soort van knippen en plakken. Een vakantiekiek van een bijzondere plek die we bezocht hebben, de kinderen, de kotter en nu de kleinkinderen. De computer is geduldig en het wordt persoonlijk. Dit jaar heb ik zelfs een bijzondere foto van fotograaf Henk Beijert overgenomen.


Dit rare jaar, waarin we weer beperkt zijn, is misschien wel de gelegenheid om een hele mooie kerstkaart te maken, te kopen en te verzenden naar wie u lief is. Naar diegene waar u normaal vaker kwam of naar iemand juist ver weg. Gebruik die mooie zegels en bekijk ze eens van dichtbij. Ze zijn fenomenaal, ik snap niet dat je zoiets kunt knippen!


Ik heb nog wel een truc in de eigen knipdoos. Ik vouw een gewoon wit papier dubbel en knip het vierkant. Daarna vouw ik hem meerdere keren op tot een klein pakketje, dan ga ik met de schaar wat kantjes eraf halen en maak ik wat leuke figuurtjes. Floor kijkt: "Wat doet u oma?” “Let op”, zeg ik en ik ontvouw het knipselwerk. Het lijkt toveren. Wij noemden het vroeger een kleedje en ik zie haar gezicht oplichten als ik het op rood papier leg.


Jozien